18:16 31.08.2021

"Енергоатом" і Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво п'яти блоків АЕС в Україні на суму до $30 млрд

3 хв читати
"Енергоатом" і Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво п'яти блоків АЕС в Україні на суму до $30 млрд

ДП НАЕК "Енергоатом" і американська електротехнічна компанія Westinghouse electric підписали меморандум про спільне будівництво енергоблоків АЕС, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Вітаю підписання Меморандуму між НАЕК "Енергоатом" і Westinghouse electric про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проекту, а в подальшому - ще 4 блоків за їхньою технологією. Загальна вартість проекту - до $30 млрд", - написав Зеленський у соцмережі Twitter.

Як уточнює прес-служба президента України, документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric до будівництва ядерного реактора проекту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

"Реалізація Меморандуму відкриє можливість залучити інвестиції для будівництва п'яти блоків вартістю близько $25 млрд – крім обліку прямих інвестицій, буде локалізовано частину виробництва, бюджет отримає додаткові податкові надходження", – наголошується в повідомленні.

Згідно з релізом "Енергоатому", поширеному у вівторок ввечері, меморандум передбачає участь компанії Westinghouse в добудові ХАЕС-4 за технологією AP1000 і ще чотирьох енергоблоків на інших станціях.

Сторони домовилися про застосування американської технології AP1000, що є єдиною з технологій реакторів покоління III+, ліцензованою комісією з ядерного регулювання США, а також в декількох країнах Європи та Азії, зазначається в релізі.

"У довгостроковій перспективі застосування американської технології – апробованої реакторної установки III покоління+ потужністю близько 1100 МВт з системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, що дають змогу скоротити терміни і вартість будівництва , – дасть "Енергоатому" можливість забезпечити найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність і дбайливе ставлення до навколишнього середовища", – зазначив підписант меморандуму, керівник НАЕК Петро Котін, якого цитує прес-служба.

У свою чергу президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, який підписав меморандум з боку компанії, зазначив, що Westinghouse пишається тим, що надає підтримку парку українських АЕС, своє паливо та послуги.

"Ця угода ще сильніше зміцнить наші перевірені часом партнерські відносини з"Енергоатомом". Це важливий крок до наближення майбутнього України до безвуглецевої енергетики шляхом застосування провідного світового ядерного реактора для задоволення довгострокових потреб", – цитує Фрагмана прес-служба НАЕК.

У повідомленні також наголошується, що будівництво двох енергоблоків AP1000 скоро буде завершено на АЕС Вогл (Vogtle) в США, цю технологію обрали для проекту будівництва шести енергоблоків в Індії, її розглядає низка американських, європейських і азійських компаній.

У НАЕК також зазначили, що чотири блоки AP1000, що працюють у Китаї, встановили рекорди за експлуатаційними характеристиками – тривалістю планово-попереджувальних ремонтів під час введення в експлуатацію і перевантаження палива, а також за коефіцієнтом встановленої потужності.

Як повідомлялося, будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС потужністю по 1000 МВт кожен увійшли до затвердженого урядом України в листопаді 2020 року переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період до 2023 року. Завершення будівництва енергоблоків планувалося в 2026 році.

Водночас завершення будівництва енергоблоків Х3/Х4 неодноразово відкладалося. У 2015 році вартість будівництва оцінювалася в суму близько EUR4 млрд. Останній оприлюднений варіант фінансування будівництва був у рамках реалізації проекту енергетичного моста "Україна-ЄС" за участю консорціуму компаній Westinghouse Electric, Polenergia International і EDF Trading. Водночас реалізація проекту була заморожена.

Готовність брати участь у завершенні будівництва блоків шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок раніше підтвердила Чеська Skoda.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Южно-Українську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА