19:58 01.09.2021

Україна виставить на аукціон столичний завод "Більшовик" зі стартовою ціною 1,39 млрд грн

3 хв читати
Україна виставить на аукціон столичний завод "Більшовик" зі стартовою ціною 1,39 млрд грн

АТ "Перший київський машинобудівний завод" (ПКМЗ, колишній завод "Більшовик") буде виставлений на приватизаційний аукціон зі стартовою ціною 1,39 млрд грн, яку в середу затвердив Кабінет міністрів, повідомив глава Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко.

"Сьогодні Кабінет міністрів України ухвалив умови його приватизації. Як то кажуть, тепер справа за малим (не дуже) - знайти разом із представником Big-4, KPMG Україна, інвесторів для цього активу", - написав він на своїй сторінці в Facebook у середу ввечері.

За словами Сенниченка, дату аукціону комісія визначить найближчим часом.

"Досвід попередніх конкурсів, які проводив ФДМУ, дозволяє впевнено прогнозувати, що на фінальному табло ми побачимо значно більшу цифру", - написав глава ФДМ.

Він нагадав, що завод був заснований у 1881 році, коли швейцарський підприємець Яків Гретер купив близько 4,4 га землі на Шулявці в Києві, і через півроку тут з'явилося нове підприємство - Київський чавуноливарний і механічний завод.

"Протягом наступних понад сто років завод змінював масштаби виробництва, профіль, назву, і відчував карколомні трансформації - від беззастережного флагмана промисловості до закинутої технічно застарілої ділянки", - написав Сенниченко, додавши, що, можливо, підприємство знову зацікавить якогось швейцарського інвестора.

Як повідомлялося, відповідно до приватизаційних умов, затверджених КМУ, новий власник підприємства повинен виконати низку соціальних і економічних умов, зокрема погашення заборгованостей із заробітної плати та ЄСВ, виконання чинного колективного договору і недопущення звільнення протягом певного терміну.

Крім цього, покупець повинен інвестувати в модернізацію підприємства не менше 57 млн грн протягом трьох років, зберегти частину виробництва, що має потенціал, на майданчику в Києві або Жашкові, або інших виробничих потужностей в Україні.

Також умовами передбачено погашення заборгованостей АТ "ПКМЗ" перед трудовим колективом, бюджетом та іншими кредиторами (зараз борги нараховують понад 500 млн грн.)

Крім того, спільно з Державним концерном "Укроборонпром" схвалили рішення про передачу обладнання для виготовлення продукції спецпризначення на баланс оборонним підприємствам.

"КПМГ Україна" у жовтні 2020 року став переможцем проведеного ФДМ конкурсу з відбору радника з приватизації ПКМЗ, в якому брало участь ще дві компанії. Аукціонна комісія з приватизації "ПКМЗ" за пропозицією радника направила уряду пропозицію встановити стартову ціну 1 млрд 398,017 млн грн.

Наразі завод у декількох цехах, зокрема, виробляє великогабаритне обладнання, машини та виробничі лінії для гумопереробної, вугільної, хімічної, сільськогосподарської галузей. Завод також здає приміщення в оренду.

У 2020 році ПКМЗ збільшив виручку на 3,6% - до 84,21 млн грн, проте наростив чистий збиток на 2,8% - до 22,45 млн грн. Станом на 1 липня 2020 року на заводі працювало 315 осіб.

Відповідно до представленого ФДМ в червні оновленого графіка, конкурс з продажу ПКМЗ заплановано на жовтень цього року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА