12:39 06.09.2021

Гройсман заявив про необхідність надати місцевим бюджетам субвенції для закупівлі газу в опалювальний сезон

2 хв читати
Гройсман заявив про необхідність надати місцевим бюджетам субвенції для закупівлі газу в опалювальний сезон

Нинішній уряд має опрацювати й упровадити всі необхідні рішення, щоб забезпечити місцеві бюджети ресурсом для закупівлі природного газу як основного й дорогого нині палива для проходження опалювального сезону 2021-2022 років.

Відповідну заяву зробив лідер партії "Українська стратегія" Володимир Гройсман в офіційному листі на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Вимагаємо рішучих дій уряду та швидкого ухвалення рішень з надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо", - йдеться в листі Володимира Гройсмана.

Як зазначив політик, за кілька тижнів до старту опалювального сезону ситуація на місцях недопустима: ціна газу сягає 18-20 тис. грн за тисячу кубометрів і продовжує зростати. І це створює критичну напруженість місцевих бюджетів, через що опалювальний сезон "може бути зірвано".

"Нагадаю, що головна ідея реформи децентралізації - це передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування. І, дійсно, на першому етапі реформи, завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцеві бюджети зросли більш ніж у чотири рази! З 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році. Разом з тим за останні два роки ситуація докорінно змінилася - держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування".

Саме тому, зазначив Володимир Гройсман, подальшим системним кроком, який дасть змогу виправити ситуацію, є невідкладне внесення змін до Бюджетного кодексу України з метою збільшення (до 75%) частки податку на доходи фізосіб, яка зараховується до місцевих бюджетів.

"60% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, уже є недостатнім джерелом здійснення тих видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання", - резюмував Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА