14:26 09.09.2021

Нацбанк України очікує скорочення інфляції з листопада нижче ніж 10%

2 хв читати
Нацбанк України очікує скорочення інфляції з листопада нижче ніж 10%

Національний банк України (НБУ) прогнозує інфляцію у вересні-жовтні на рівні 10-11% із подальшим зниженням нижче ніж 10%.

"За очікуваннями Національного банку, протягом вересня-жовтня інфляція залишатиметься в діапазоні 10–11%, а в останні місяці року сповільниться нижче 10", - повідомляється на сайті центробанку в четвер.

Водночас центробанк очікує зниження темпів інфляції у 2022 році до 5%.

"Сповільненню інфляції сприятимуть вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, корекція світових цін на сировинні товари та надходження нового більшого врожаю сільськогосподарських культур. Стримуючий влив на цінову динаміку також матиме посилення монетарної політики Національного банку", - пояснюється в релізі.

Як зазначив Нацбанк, основним припущенням, яке правління брало до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Отримання Україною 2,7 млрд дол. США в межах розподілу спеціальних прав запозичень (СПЗ) МВФ спростило фінансування бюджетних потреб у короткостроковій перспективі, зокрема виплат за зовнішніми зобов’язаннями. Водночас продовження співпраці з МВФ за чинною програмою stand-by є необхідним для підтримки макрофінансової стабільності в наступні роки", - зазначено в релізі.

Водночас ключовими ризиками для економіки НБУ називає посилення карантину в Україні та світі, а також більш тривалий і більш суттєвий, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі.

"Поширення нових варіантів коронавірусу може призвести до чергового посилення карантинних обмежень та послаблення економічної активності. Напрям впливу на інфляцію визначатиметься співвідношенням проінфляційних (через порушення виробничих ланцюгів) та дезінфляційних (через пригнічення сукупного попиту) чинників. Довший, ніж очікується зараз, ціновий сплеск на сировинних ринках та в країнах – торговельних партнерах тиснутиме на внутрішні ціни та загрожуватиме тривалішим відхиленням інфляції від цілі 5%", - пояснюється в релізі.

У разі суттєвого посилення фундаментального інфляційного тиску, а також стійкого погіршення інфляційних очікувань, банк готовий вжити додаткових заходів для повернення інфляції до цілі 5%, додали в НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА