14:27 10.09.2021

"Енергоатом" розраховує на товарний кредит від фінустанов США для будівництва блоку Westinghouse - Котін

2 хв читати
"Енергоатом" розраховує на товарний кредит від фінустанов США для будівництва блоку Westinghouse - Котін

НАЕК "Енергоатом" розраховує на товарний кредит від американських фінансових організацій для спорудження першого енергоблоку АР1000 компанії Westinghouse на майданчику Хмельницької АЕС, повідомив голова НАЕК Петро Котін.

"Ми розраховуємо, що одним із джерел фінансування проекту будівництва енергоблоку за технологією Westinghouse АР1000 буде товарний кредит від американських фінансових організацій", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому Котін зазначив: "Обладнання фактично виготовлено, воно перебуває на складах у США, в чудовому стані, і може бути поставлено до України".

За його словами, НАЕК розпочала обговорення проекту з американським Ексімбанком та DFC (Міжнародна фінансова корпорація розвитку США - ІФ).

"Наші очікування та розрахунки - це товарний кредит плюс доходи самої компанії", - резюмував Котін, при цьому уточнивши, що сторони виходять із вартості енергоблоку орієнтовно $5 млрд.

Водночас він зазначив: це великий успіх, що вдалося обговорити ці питання в США, "де перебувають в обігу дуже великі обсяги грошей".

Щодо фінансування проекту за рахунок НАЕК її голова зазначив, що про це більшою мірою можна буде говорити після зняття з компанії зобов'язань щодо забезпечення населення дешевою е/е.

"Наша компанія також прибуткова. 15 млрд коштує підтримка низької ціни для населення. Якщо з нас будуть зняті ці зобов'язання (а я сподіваюся, що економіка прийде до того рівня, коли кожен платитиме сам за себе), у нас будуть додаткові кошти. Ми їх спрямовуватиме або на добудову, або в бюджет, з якого це фінансуватиметься", - роз'яснив Котін.

Водночас він повідомив, що проект будівництва ХАЕС-4 вже фактично стартував, він реалізовуватиметься з нуля, а не на підготовленому раніше майданчику.

"У нас наразі тривають дуже інтенсивні наради з Westinghouse. Чергова наразі, після нашого інтерв'ю, де ми домовлятимемося про планування графіка робіт, розподіл відповідальності, розробку "дорожньої карти", - сказав Котін.

"До кінця цього року, за оптимістичними прогнозами, ми зможемо стартувати з проектуванням і рухатимемося далі", - сказав голова "Енергоатому".

Як повідомлялося, в рамках візиту президента України до США НАЕК "Енергоатом" та американська компанія NuScale Power підписали меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва в Україні малих модульних реакторів.

Крім того, "Енергоатом" та американська Westinghouse Electric підписали в США меморандум про будівництво загалом п'яти енергоблоків АЕС в Україні. Вартість проекту визначена на рівні до $25 млрд. Документ передбачає участь Westinghouse у завершенні будівництва енергоблоку ХАЕС-4 та ще чотирьох енергоблоків на інших станціях за технологією AP1000 від компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА