18:20 10.09.2021

В Україні готують ДСТУ з електронної комерції

2 хв читати
В Україні готують ДСТУ з електронної комерції

На сайті ДП «УкрНДНЦ» 10 вересня опубліковане повідомлення про розроблення першої редакції проекту національного стандарту - ДСТУ «Настанови з електронної комерції».

Над проектом з початку року працювала робоча група при Національному органі стандартизації, до якої увійшли представники споживчих організацій, бізнес-асоціацій, учасники ринку е-commerce, а також державні регулятори: Мінцифри, Мінекономіки, Мініфраструктури, Держпродспоживслужба.

Стандарт з електронної комерції представляє собою набор керівних принципів, дотримання яких дозволить організаціям створювати більш зручні та орієнтовані на споживача бізнес-процеси.

Проект стандарту чітко прописує, що повинен робити кожен з суб’єктів електронної комерції по всьому ланцюгу від представлення товару до післяпродажного обслуговування споживача.

Проект нормативного документа на сьогодні має такі основні розділи: Заходи перед покупкою (створення, представлення, керування контентом), Заходи під час покупки (заходи до оплати, під час оплати, засоби оплати, безпека платежів, розрахункові документи, гарантійні зобов’язання), Заходи після оплати (управляння ризиками, дефекти продукції), Заходи після покупки (доставка, оплата під час доставки, відстеження та підтвердження доставки, повернення замовлення, відшкодування), Підтримка споживачів (опрацювання зворотного зв'язку, робота зі скаргами, вирішення спорів), Верифікація продавця (електронний торговельний майданчик та покупець), ідентифікація продавців,  системи моніторингу, контент для продавців, продавці та споживачі.

Ініціаторами розробки стандарту в Україні виступили ГО «Союз Споживачів України» та ГС «Цифровий розвиток України», процес розробки стандарту взяла на себе ГО «Міжнародна Академія Стандартизації».

До 8 листопада приймаються коментарі до проекту національного стандарту - ДСТУ «Настанови з електронної комерції».

Для отримання проекту в електронному вигляди та направлення пропозицій звертайтесь за електронною адресою: [email protected]

Нагадаємо, що Мінекономіки розробило проект Закону України «Про захист прав споживачів»  який покликаний запровадити дієві механізми з регулювання електронної комерції та передбачає відповідальність за ненадання повної інформації суб’єктом господарювання щодо його ідентифікації. Паралельно з цим Мінекономіки спільно з Мінцифри працюють над створенням платформи «Е-покупець». Цей електронний сервіс дозволить  ідентифікувати продавця шляхом надання йому статусу Держпродспоживслужбою «Перевірений продавець».

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА