15:23 12.09.2021

Іран і МАГАТЕ домовилися продовжувати взаємодію

2 хв читати
Іран і МАГАТЕ домовилися продовжувати взаємодію

Іран і МАГАТЕ мають намір підтримувати взаємодію і зустрічі на відповідних рівнях мають мету вирішувати питання конструктивно, йдеться в заяві, поширеній за підсумками зустрічі гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі і глави організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ), віце-президента країни Мохаммада Есламі.

"У рамках існуючої співпраці сторони вирішили підтримувати взаємодію та зустрічі на відповідних рівнях. З цією метою віце-президент і глава ОАЕІ Есламі зустрінеться з генеральним директором МАГАТЕ Гроссі на полях майбутньої генеральної конференції, а генеральний директор МАГАТЕ Гроссі також відвідає Тегеран у найближчому майбутньому для проведення консультацій на високому рівні з урядом країни", - наголошується в заяві.

Також у заяві йдеться, що "інспекторам МАГАТЕ дозволено обслуговувати ідентифіковане обладнання (камери - ІФ) і замінювати носії, які будуть зберігатися під спільними печатками МАГАТЕ і ОАЕІ". Спосіб і терміни узгоджуватимуться сторонами, наголошується в заяві.

Сторони під час зустрічі "наголосили на необхідності вирішення питань в конструктивній атмосфері і виключно з технічним підходом" і "підтвердили дух співпраці", йдеться в заяві.

Зустріч відбулася 12 вересня під час візиту Гроссі в Тегеран.

Наприкінці лютого 2021 року Іран обмежив доступ інспекторам МАГАТЕ до ядерних об'єктів, які вони інспектували в рамках СВПД. Потім, 21 лютого, сторони уклали угоду на три місяці про продовження деяких інспекцій. У травні ці домовленості продовжували ще на місяць. З 22 травня Іран позбавив МАГАТЕ доступу до даних, зібраних камерами всередині ядерних об'єктів, і погрожував видалити відеозаписи за останні три місяці.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали ядерну угоду - спільний всеосяжний план дій по іранській ядерній угоді (СВПД), згідно з яким республіка повинна допускати на свої ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов Угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА