12:41 14.09.2021

Шмигаль заявляє про відсутність підстав для зростання цін на тепло і гарячу воду для населення

2 хв читати
Шмигаль заявляє про відсутність підстав для зростання цін на тепло і гарячу воду для населення

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє про відсутність підстав для підвищення тарифів підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) на тепло і гарячу воду через вжиті урядом дії щодо боргів ТКЕ і зафіксовану для них ціну газу.

"З боку уряду зроблено всі дії, щоб цього не сталося. Ми виконуємо зобов'язання за меморандумом, ми віддаємо понад 30 млрд грн ТКЕ, щоб навести там порядок, а також зробили ціну газу без ПДВ 6,18 грн/куб. м, що для багатьох міст менше, ніж закладено в тарифах на тепло", - сказав прем'єр на прес-конференції в Києві у вівторок.

Водночас він уточнив, що в деяких ТКЕ тариф на тепло залишається на рівні 4,5-5 грн, зазначивши, що в таких випадках "необхідно буде шукати механізми компенсації різниці з місцевих бюджетів і, можливо, з державного".

Крім того, Шмигаль зазначив, що сьогодні йому невідомо про бажання будь-яких місцевих органів влади, до повноважень яких перейшло встановлення тарифів для ТКЕ, підвищувати ці тарифи. "Поки що мерів, які хочуть підвищити тарифи, я не бачу. Є абсолютно добра воля до утримання тарифів на торішньому рівні. Якщо хтось це робитиме (підвищуватиме тарифи - ІФ), будемо вести діалог", - запевнив прем'єр, пообіцявши, що "держава готова підставити плече" в цьому питанні, зокрема і коштом держбюджету, якщо місцеві бюджети не впораються.

Як повідомлялося, відповідно до закону "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (№3508-д), ухваленого парламентом 29 липня 2021 року, теплопостачальні підприємства зможуть реструктуризувати понад 50 млрд грн за спожитий газ терміном на п'ять років. Водночас нараховані на ці борги НАК "Нафтогаз України" 10 млрд грн штрафних і фінансових санкцій будуть списані.

Держава також компенсує підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) майже 30 млрд грн різниці у тарифах на теплову енергію, яка виникла в результаті встановлення Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), економічно необґрунтованих тарифів на теплову енергію.

Документ також передбачає скасування штрафних санкцій газопостачальника і розблокування арештованих рахунків ТКЕ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА