20:03 17.09.2021

Податковий комітет ВР виключив норму про акциз для ВДЕ-генерації з ресурсного законопроекту №5600

2 хв читати
Податковий комітет ВР виключив норму про акциз для ВДЕ-генерації з ресурсного законопроекту №5600

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики виключив з урядового ресурсного законопроекту №5600 норму про акцизний податок на вироблену ВДЕ електроенергію, повідомив перший заступник його голови Ярослав Железняк.

"З №5600 прибрали норму про акциз із зеленої енергетики. Комітет підтримав майже одноголосно", - написав Железняк на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю за результатами засідання комітету.

Голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков напередодні в коментарі Енергореформі зазначав, що ВДЕ-генерація не готова до жодних компромісів щодо впровадження акцизу і категорично наполягатиме на тому, щоб така норма не була схвалена.

Як повідомлялося, на початку липня Верховна Рада ухвалила за основу урядовий "ресурсний" законопроект №5600 із поправками до Податкового кодексу, який пропонує, зокрема, впровадження для е/е з ВДЕ акцизу (3,2%).

Впровадження акцизу на зелену електроенергію назвали порушенням законодавства щодо підтримки ВДЕ-генерації в Секретаріаті Енергоспівтовариства, Європейському банку реконструкції та розвитку, а також низці інших міжнародних фінансових інститутів.

Законопроект також розкритикували, зокрема, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Американська торговельна палата в Україні (AmCham).

Профільні ВДЕ-асоціації в численних листах до уряду закликали його відмовитися від цієї ідеї, яка, на їхню думку, загрожує і так несприятливому інвестклімату в Україні, зокрема в галузі відновлюваної енергетики після ретроспективного зниження зелених тарифів і зростання боргів з їх оплати.

Міністерство енергетики розглядало ініціативу створення цільового фонду, який акумулює надходження акцизу на електроенергію, зокрема і "зелену", в разі ухвалення відповідної норми ресурсного законопроекту №5600.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА