13:37 20.09.2021

Продавати необроблену деревину за кордон не надто розумно - єврокомісар

2 хв читати
Продавати необроблену деревину за кордон не надто розумно - єврокомісар

Експорт необробленої деревини ставить країну в самий низ виробничого ланцюжка і приносить мінімальний прибуток компаніям, вважає єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс.

"Якщо говорити про торгівлю деревиною, то місце у виробничому ланцюжку кожна країна обирає сама. Якщо лісозаготівельні компанії хочуть продавати необроблену деревину за кордон, то це, на мій погляд, не дуже розумно. Країна тоді опиняється в самому низу ланцюжка й отримує мінімальний прибуток. Тому, звісно, продавати продукцію з деревини - набагато прибутковіша справа. Це і створення робочих місць, і податки в казну...", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" і порталу Green Deal.

Водночас, за його словами, "ми живемо в умовах вільної ринкової економіки", і якщо закон це дозволяє, компанії мають самі вирішувати, що робити з продукцією.

Відповідаючи на запитання про можливий тиск Єврокомісії на Україну в питанні зняття мораторію на експорт необробленої деревини, Сінкявічюс сказав, що не знає про якийсь тиск.

"Я не чув про жодний тиск. Я не спілкувався про це з міністром (міністром захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Романом Абрамовським - ІФ), і з мого боку немає жодного тиску. Як я вже сказав, експорт лісу приносить найменший прибуток, тому компаніям і вирішувати. Головне, щоб процес був сталий з точки зору навколишнього середовища, охоронювані території залишалися неторканими і території лісу після вирубок не перетворилися на сільськогосподарські території", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку). При цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід - з 1 січня 2017-го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м на рік на термін дії вивезення за межі митної території України лісу-кругляку.

У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді. Наприкінці 2020-го вона ухвалила рішення, визнавши право України обмежувати експорт лісу за певних обставин, водночас визнавши необхідність відкоригувати мораторій 2015 року у співпраці з ЄС.

Голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що ухвалення закону про ринок деревини, що дозволяє експорт з України необроблених лісоматеріалів та пиломатеріалів, прогнозується до кінця 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА