16:33 20.09.2021

Частка нелегальних сигарет в Україні у лютому-травні 2021 року зросла до 15,9% - дослідження Kantar

3 хв читати
Частка нелегальних сигарет в Україні у лютому-травні 2021 року зросла до 15,9% - дослідження Kantar

Частка нелегальних тютюнових виробів на ринку України за період лютий-травень 2021 року зросла на 3,1 п. п. - до 15,9%, це максимальний показник, зумовлений переважно зростанням нелегального продажу маркованої як Duty Free продукції, а також призначеної на експорт.

Такі дані оприлюднив дослідний інститут "Kantar Україна" шляхом опитування 3,3 тис. дорослих курців на всій території країни, а також вивченням походження тютюнових виробів, які перебувають в обігу.

Згідно з дослідженням, загальний обсяг нелегально реалізованих сигарет із початку року, включаючи травень, становить 7,21 млрд шт., що призвело до недоотримання державним бюджетом 13,2 млрд грн податкових відрахувань.

Kantar уточнив, що у травні 2021 року частка підробленої продукції на українському ринку сигарет зросла порівняно з лютим на 1,8 п. п. - до 4,2%, частка маркованої для Duty Free та експорту продукції, яка нелегально реалізується в країні, - на 1,3 п. п., до 8,2%, при цьому частка контрабандних сигарет знизилася на 0,1 п. п. - до 1,6%.

За підсумками дослідження, середньорічний рівень нелегального продажу тютюнових виробів у січні-травні 2021 року зріс у 2,1 раза порівняно з показником за весь 2020 рік - до 14,4%. При цьому з початку цього року частка підробок на внутрішньому ринку сигарет зросла порівняно з даними за 2020 рік на 3,1 п. п. - до 5,1%, частка маркованої для Duty Free та експорту продукції, яка нелегально реалізується в Україні, - на 4,8 п. п., до 7,6%, при цьому частка контрабандних сигарет знизилася на 0,5 п. п. - до 1,7%.

"Крім чергового зростання обсягів нелегальної тютюнової продукції, ще однією особливістю 2021 року є те, що відбувається зміна каналів поширення нелегальної продукції. У 2021 році через кіоски та магазини реалізовано втричі більше нелегальної тютюнової продукції, ніж у 2020 році", - констатувала аналітик "Kantar Україна" Тетяна Свердлик, слова якої наведено в дослідженні.

Інститут уточнив, що 62% тютюнових виробів, нелегально реалізованих як експортна або Duty Fre-продукція, мають позначку виробництва Винниківської тютюнової фабрики (Винники Львівської обл.) і марковані як такі, що не призначені для продажу в Україні. Частка невстановлених виробників становить 20%, ТОВ "Юнайтед табако" (Жовті Води Дніпропетровської обл.) - 15%.

Найпоширенішими марками цієї групи нелегальної продукції є маркований як Duty Free бренд Compliment - із часткою 47%, а також призначені для експорту, але які продаються в Україні, ТМ Marshall (13%), Marvel (10%), Urta (по 8%) і Jin Ling (6%). Загальна частка зазначених брендів у цій групі продукції становить 84%.

Kantar зазначив, що 49% контрабандних сигарет - продукція Гродненської тютюнової фабрики (Білорусь), 15% - фабрик Молдови. Найпоширенішими контрабандними марками є Credo, Fest, Queen, Dove, NZ, Ritm.

Уточнюється, що 63% нелегальної продукції поширюється в семи областях України. Найбільше - в Одеській та Харківській (по 13%), Донецькій (10%), Дніпропетровській (8%), Запорізькій, Хмельницькій та Львівській (по 6%) областях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА