17:40 22.09.2021

Бізнес-асоціації закликають не розглядати "ресурсний" законопроект за скороченою процедурою

3 хв читати
Бізнес-асоціації закликають не розглядати "ресурсний" законопроект за скороченою процедурою

Представники бізнесу виступають проти розгляду за скороченою процедурою законопроекту про збалансованість бюджетних надходжень (№5600, "ресурсний" законопроект), повідомили Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) і Спілка українських підприємців у заявах на своїх сайтах у середу.

Профільні асоціації вважають, що документ потрібно повернути на доопрацювання, оскільки він не враховує позиції бізнесу, а низка податкових ініціатив не сприяє прогнозованості його роботи. Водночас вони звертають увагу на те, що тексту законопроекту з внесеними до другого читання поправками досі не оприлюднено.

"Складається враження, що таким чином просто хочуть поспіхом прийняти норми, на неприйнятності яких наголошував бізнес, та аби у бізнесу не було можливості висловитись. Так, наприклад, до останнього відкладали розгляд питань щодо ренти на руду та радіочастотний ресурс, перенесення збитків попередніх років. І наразі, навіть перед голосуванням законопроекту у другому читанні, доля цих норм невідома", - наводить ЄБА на своєму сайті слова виконавчого директора асоціації Анни Дерев'янко.

За її даними, ці та низка інших податкових ініціатив, серед яких скасування пільг для виробників курятини, не сприяють прогнозованості роботи бізнесу.

Бізнес-організації зазначають, що 23 вересня Верховна Рада планує розглянути законопроект №5600, який вносить зміни до Податкового кодексу України та шести інших законів. Незважаючи на його складність і комплексність і більше ніж 11 тис. поправок, зареєстрованих до другого читання, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розглядав законопроект без належного обговорення й обмежив участь у ньому представників бізнесу.

Крім того, асоціації занепокоєні тим, що тексту доопрацьованого законопроекту досі не оприлюднено, а його розгляд на пленарному засіданні планується за скороченою процедурою.

"Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація та Спілка українських підприємців наголошують на неприйнятності такого підходу. Законопроект не враховує позицію бізнесу, ігнорує принципи стабільності й прогнозованості державної політики та матиме негативний вплив на сумлінних платників податків", - ідеться в заяві представників українського бізнесу.

Зазначені організації в повідомленні звертаються до Офісу президента, керівництва ВР і народних депутатів із проханням не допустити розгляду парламентом законопроекту №5600 за скороченою процедурою, а також наголошують на необхідності повернення його в комітет для ґрунтовної доробки із залученням представників бізнесу та експертного середовища.

Як повідомлялося, спочатку уряд декларував, що підвищення рентних ставок і низки інших податків, як це пропонував ресурсний законопроект №5600 у редакції до першого читання, дасть змогу залучити понад 60 млрд грн до держбюджету, тоді як трирічна Бюджетна декларація передбачає, що за рахунок нього державний бюджет щороку отримуватиме додаткові 34,1 млрд грн. Водночас, представляючи проект держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що ухвалення законопроекту №5600 у другому читанні дасть змогу збільшити дохідну частину держбюджету в наступному році на 30 млрд грн.

Голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Арістов повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що Верховна Рада ухвалить законопроект №5600 у другому читанні, питання полягає тільки в тривалості розгляду документа.

"З точки зору подальшого просування без цього закону не можна, надто багато ми витратили сил і часу на його створення. Спочатку в ньому було багато галузевих завдань, зараз їх залишили мінімум. Ухвалюватимуть. Єдине питання - як довго. Але те, що його проголосують, я впевнений", - сказав Арістов в інтерв'ю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА