18:17 23.09.2021

Наглядова рада "Нафтогазу" схвалила відставку експатів Ватерландера і ван Дріла - джерело

2 хв читати
Наглядова рада "Нафтогазу" схвалила відставку експатів Ватерландера і ван Дріла - джерело

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" на засіданні минулого понеділка схвалила відставку членів правління Отто Ватерландера (головний виконавчий директор із трансформації) та Петера ван Дріла (фінансовий директор), повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.

Співрозмовник агентства нагадав, що це було останнє засідання НР у її нинішньому складі, оскільки на початку вересня його незалежні директори Клер Споттісвуд, Бруно Лескуа і Людо Ван дер Хейден подали у відставку.

Ватерландер і ван Дріл прийшли працювати в "Нафтогаз" у січні 2020 року, трохи пізніше ввійшли до правління НАК. Обидва мають значний досвід роботи в Shell.

Ватерландер в оприлюдненому 20 вересня інтерв'ю виданню "Економічна правда" зазначав, що після зміни голови правління "Нафтогазу" значну кількість раніше ухвалених рішень було заморожено, зокрема, виникли операційні проблеми в закупівлях. За його словами, в таких умовах він не може ефективно працювати, написав листа наглядовій раді про звільнення. Такого листа написав і ван Дріл.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. КМУ спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК - і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Андрія Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав та призначив з 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Вітренка, який був на той час в. о. міністра енергетики.

Ці кадрові зміни незалежні члени наглядової ради назвали неправомірними. Проте спочатку вдалося досягти компромісу - вони погодилися продовжити роботу в наглядовій раді до проведення нового конкурсу з вибору членів наглядової ради. Весь цей час вони продовжували домагатися відставки Вітренка.

Після отримання заяв про відставку незалежних членів на початку вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив до раніше оголошеного конкурсу з відбору одного незалежного члена ради оголосити конкурс із відбору ще трьох незалежних.

За його словами, конкурс має завершитися в листопаді цього року, щоб новий склад наглядової ради мав достатньо часу визначитися з вимогами до кандидата на посаду голови правління НАК і провести конкурс із його обрання не пізніше ніж 1 травня наступного року.

У період відсутності наглядової ради за необхідності частину її функцій може виконувати Кабінет Міністрів у рамках зборів акціонерів, затверджуючи необхідні рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА