21:05 28.09.2021

Міністр енергетики Галущенко висловив Єврокомісії позицію Києва щодо контракту про постачання газу з РФ в Угорщину

2 хв читати
Міністр енергетики Галущенко висловив Єврокомісії позицію Києва щодо контракту про постачання газу з РФ в Угорщину

Міністр енергетики Герман Галущенко передав європейському комісару з питань енергетики Кадрі Сімсон позицію офіційного Києва щодо недавно підписаного контракту на поставки російського газу в Угорщину в обхід України.

Як повідомив у вівторок в Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" представник Європейської комісії (ЄК), коментуючи минулу зустріч високих чиновників, "міністр Галущенко порушив питання про недавно підписаний контракт між MVM і "Газпромом" на поставку газу в Угорщину і представив позицію України". "Комісар Сімсон вислухала думку міністра і пояснила йому роль Комісії в оцінці такого контракту відповідно до законодавства ЄС про безпеку поставок. Комісар Сімсон також підтвердила добре відому позицію Комісії про те, що в ЄС вважають Україну надійною транзитною країною", - зазначив представник ЄК.

Крім того, за його словами, в ході зустрічі єврокомісар підкреслила важливість поточних реформ, що проводяться в Україні "як на оптовому ринку електричної енергії, так і газу, підтримку Комісією синхронізації з електромережею ЄС і готовність сприяти цьому процесу шляхом прийняття дорожньої карти з конкретними кроками і контрольними показниками". "Єврокомісар і міністр обмінялися думками щодо шляхів сприяння переходу України на чисту енергію і про стан програм з підвищення безпеки атомних електростанцій", - додав представник ЄК.

Як повідомлялося, 27 вересня угорська MVM Group та "Газпром експорт" у Будапешті підписали новий довгостроковий контракт на постачання газу в Угорщину. Новий документ розрахований на 15 років із можливістю зміни умов через 10 років. Угорщина отримуватиме по 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) і 1 млрд куб. м - через Австрію.

У зв'язку з підписанням Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якій зазначило, що Україна "здивована і розчарована" цим рішенням. "Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, ухваленим на догоду Кремлю і на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - наголошується в заяві.

У свою чергу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що "вважає серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечного газопостачання нашої країни, опалення будинків угорського народу і роботі промисловості".

В Європейській комісії заявили, що ведуть перевірку на предмет того, якими можуть бути наслідки довгострокового контракту на поставку газу в Угорщину, підписаного напередодні угорською MVM Group і "Газпром експорт".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА