18:31 30.09.2021

Ціну газу для бюджетних установ зафіксовано на рівні 13,6 грн/куб. м - мер Дніпра про меморандум з урядом

2 хв читати
Ціну газу для бюджетних установ зафіксовано на рівні 13,6 грн/куб. м - мер Дніпра про меморандум з урядом

Місцеві органи влади отримали можливість купувати газ для опалення бюджетних установ у майбутньому опалювальному сезоні за ціною 13,6 грн/куб. м (без ПДВ), повідомив мер Дніпра Борис Філатов.

"13,6 грн/куб. м без ПДВ, понад 16 грн/куб. м з ПДВ", - сказав Філатов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах засідання президії конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України в четвер.

Він зазначив, що таку домовленість передбачає підписаний під час засідання меморандум між урядом та органами місцевого самоврядування щодо утримання тарифів на опалення в осінньо-зимовий період 2021/2022, робота над яким тривала довго.

При цьому Філатов наголосив, що це були дуже складні переговори, але без досягнення домовленостей "ситуація була непідйомна", з огляду на ціну на газ, за якою його доводиться закуповувати для опалення бюджетних установ (25-30 грн за 1 куб. м і вище, тоді як у бюджетах закладалася ціна в 7-8 грн за 1 куб. м - ІФ).

"Але, слава Богу, ми зійшлися. Завдяки президенту все вийшло, він дуже вміло модерував", - прокоментував Філатов перебіг переговорів.

Водночас, за його словами, на місцях готуються до економії ресурсів в осінньо-зимовий період.

"Мери мають розуміння, що всі ми в одному човні. Хтось продовжуватиме канікули чи починатиме їх раніше, хтось переводить бібліотеки на роботу один раз на тиждень", - пояснив мер.

Водночас він назвав "можливим компромісом" рішення щодо меморандуму в 2022 році спрямовувати до місцевих бюджетів додатково 4% податку на доходи фізичних осіб (близько 11 млрд грн), незважаючи на те, що пропозицією місцевої влади було переспрямувати додатково 5%.

"Ми вважали, що 11 млрд грн вийде, якщо дати нам плюс 5%. Але, за розрахунками Кабміну, для такого обсягу вистачає 3,8%. Тоді зійшлися на 4%. Прем'єр сказав, що з урахуванням зростання ВВП це буде вже 13 млрд грн", - роз'яснив мер Дніпра.

Міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі агентству також назвав ціну газу для опалення бюджетників за меморандумом у 13,6 грн/куб. м.

При цьому він зазначив, що 4% ПДФО з 2022 року "дають надію на проходження наступного опалювального сезону".

"Що найголовніше: заборонили безакцептне списання коштів з рахунків теплопостачальних підприємств", - назвав деталі меморандуму Садовий.

Як повідомлялося, під час засідання президії Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України в середу, 30 вересня, центральна і місцева влада України підписали меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачань тепла і гарячої води в майбутньому опалювальному сезоні. Меморандум також підписала НАК "Нафтогаз України".

Повний текст матеріалу доступний у стрічці новин за підпискою

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА