13:21 01.10.2021

Голова "Нафтогазу" очікує санкцій на оператора "Північного потоку-2" через зупинення транзиту газу до Угорщини через Україну

2 хв читати
Голова "Нафтогазу" очікує санкцій на оператора "Північного потоку-2" через зупинення транзиту газу до Угорщини через Україну

Зупинення "Газпромом" транзиту газу до Угорщини через Україну має спричинити санкції стосовно оператора "Північного потоку-2" (Nord Stream 2 AG), вважає голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію "Газпрому", оператора "Північного потоку-2". (...) Оскільки відсутність дієвих санкцій створила очікування з боку "Газпрому", що йому насправді дозволено продовжувати використовувати газ як зброю проти України та інших країн і використовувати "Північний потік-2" навіть без дотримання європейських правил", - написав Вітренко на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

За його словами, зупинення транзиту до Угорщини через Україну є очевидною демонстрацією наслідків запуску "Північного потоку-2", "який створить величезні загрози для Європи та України".

"Кремль це робить навмисно. Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї", - зазначив Вітренко, зауваживши, що в спільній заяві США та Німеччина домовлялися про відповідну реакцію на такі дії з боку РФ.

Водночас він укотре наголосив, що для мінімізації впливу "Північного потоку-2" Кремль має розблокувати доступ до транзиту через Україну для "третіх осіб".

Голова НАК звернув увагу, що Україна відповідно до європейських правил створила гарантовані потужності (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини, чого не зробила угорська сторона.

"Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини - ні. Ось така "одностороння" європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, за даними оператора ГТС України, російський "Газпром" з 1 жовтня 2021 року, від початку нової газової доби (07:00), зупинив транзит природного газу через Україну в напрямку Угорщини.

У ОГТСУ зазначили, що заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід до Угорщини законтрактовані на весь газовий рік (із жовтня 2021 року до 30 вересня 2022) у розмірі 24,6 млн куб. м за добу.

На початку вересня Федеральне мережеве агентство ФРН (Bundesnetzagentur) отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Розгляд документів та ухвалення рішення займе до чотирьох місяців. Потім рішення має бути передано Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА