20:31 01.10.2021

"Енергоатом" може взяти "СхідГЗК" в управління як альтернативу приєднанню

3 хв читати
"Енергоатом" може взяти "СхідГЗК" в управління як альтернативу приєднанню

Альтернативою приєднанню ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" ("СхідГЗК") до НАЕК "Енергоатом" розглядається передача підприємства в управління генкомпанії, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Приєднання неможливо юридично. "Енергоатом" має кредити ЄБРР та Євроатому, і такі рішення мав би погоджувати з ними. Ми подивилися: питання не злітає. Говорили про те, що "Енергоатом" може взяти "СхідГЗК" в управління", - сказав він на зустрічі з представниками Незалежної профспілки гірників України (НПГУ).

За словами Галущенка, урядовий комітет з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, розвитку громад і територій та захисту довкілля у четвер розглядав питання приєднання і не підтримав його.

Водночас міністр вважає цілком логічним те, що "Енергоатом" хоче отримати контроль над "СхідГЗК", коли він витрачає на нього кошти.

Зі свого боку голова первинної організації НПГУ на "Східному ГЗК" Дмитро Бондарєв закликав міністра посприяти якнайшвидшим розрахункам з боку "Енергоатома", зазначивши, що в іншому випадку ГЗК змушений буде частково піти у простій із понеділка. При цьому він підтвердив, що платежі "Енергоатома" дають змогу забезпечувати зарплату працівникам ГЗК.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України з осені 2020 року розглядає можливість приєднання "СхідГЗК" до "Енергоатома", що автоматично мало б зняти питання боргів у рамках функціонування єдиного майнового комплексу. Генкомпанія та ГЗК час від часу обмінюються взаємними претензіями щодо рівня розрахунків та постачань продукції.

Пізніше Міненерго заявляло про намір підготувати та направити до Кабінету Міністрів проект розпорядження про передачу ДП в управління "Енергоатому". Анонсована тоді концепція стабілізації та подальшого розвитку "СхідГЗК" передбачала фінансові відрахування на його адресу з боку генеруючої компанії за рахунок зменшення відрахувань частини чистого прибутку до держбюджету.

"СхідГЗК" у 2020 році знизив чистий збиток на 19,1% (на 130,068 млн грн) порівняно з 2019 роком - до 550,199 млн грн. Його чистий дохід зріс на 8,3% (на 168,577 млн грн) - до 2 млрд 195,659 млн грн, тоді як валовий збиток скоротився на 32,6% (на 142,105 млн грн) - до 293,826 млн грн.

Підприємство у 2020 році знизило виробництво уранового оксидного концентрату (УОК) на 7,1% (на 57,2 тонн) порівняно з 2019 роком - до 743,7 тонн. У січні-лютому 2021 року виробництво УОК становило 63,5 тонн.

Погіршення виробничих показників підприємства в останні роки пов'язано з періодичним виведенням у простій частини підрозділів через проблеми з фінансуванням, що, зокрема, пов'язано з високою собівартістю виробництва продукції комбінату.

У Верховній Раді у березні 2021 року зареєстровано законопроект №5201, який зобов'язує уряд ініціювати виділення з держбюджету-2021 на фінансову підтримку "СхідГЗК" 2,2 млрд грн.

"СхідГЗК" - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди.

Щорічні потреби українських АЕС у концентраті урану становлять приблизно 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво становить приблизно 1 тис. тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА