10:57 05.10.2021

Україна не планує переговори з РФ щодо прямої закупівлі газу - прем'єр

2 хв читати
Україна не планує переговори з РФ щодо прямої закупівлі газу - прем'єр

Україна не планує переговори з РФ щодо підписання прямого контракту на постачання природного газу, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Такі переговори не плануються", - сказав він в оприлюдненому у вівторок інтерв'ю порталу lb.ua.

Прем'єр нагадав, що в підземних сховищах (ПСГ) України вже накопичено понад 18,5 млрд куб. м газу (вже 18,7 млрд куб. м - ІФ), також країна має власний газовидобуток, що дасть змогу пройти майбутній опалювальний сезон.

За його словами, також не варто очікувати суттєвого реекспорту на європейський ринок газу, що належить іноземним трейдерам, який зберігається в ПСГ України.

"У будь-якому випадку, перша пропозиція робиться завжди Україні в таких випадках. З імовірністю 100% газ, який перебуває в Україні, тут і буде використаний", - сказав Шмигаль.

Українська влада також домагатиметься збереження транзиту газу українською ГТС у майбутньому. "Звісно, ми наполягатимемо на збереженні щонайменше на 15 років рівня транзиту, наявного на сьогодні", - додав глава уряду.

За даними АТ "Укртрансгаз", на 1 жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігають у режимі митний склад 2,8 млрд куб. м газу, компанії-резиденти - 0,8 млрд куб. м.

Як повідомлялося, на початок минулого опалювального сезону 20 жовтня 2020 року нерезиденти мали в ПСГ України майже 10 млрд куб. м газу, з яких до 30 квітня 2021-го вони використали приблизно 6 млрд куб. м, зокрема майже 0,5 млрд куб. м були реекспортовані та повернуті на європейський ринок, тоді як 5,5 млрд куб. м - розмитнені та реалізовані для потреб українських споживачів.

Із 4 млрд куб. м газу, які залишилися у підземках, ще 0,5 млрд куб. м також були розмитнені та продані всередині України, і лише 0,06 млрд куб. м у період із червня до вересня цього року - реекспортовані.

Україна не імпортує природний газ за контрактом із ПАТ "Газпром" (РФ) вже майже шість років - із 26 листопада 2015 року, закуповуючи ресурс виключно на західному кордоні країни. Причиною відмови України від купівлі газу на її східному кордоні наприкінці 2015 року стала неузгодженість за ціною.

При цьому після перегляду Стокгольмським арбітражем контрактної формули в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" Україна навесні 2018 року була готова відновити прямий імпорт, але російський монополіст повернув НАК внесений авансовий платіж. Термін дії контракту на постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчився 31 грудня 2019 року, новий сторони не підписували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА