15:34 05.10.2021

ЄС має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України - віце-прем'єр Стефанішина

2 хв читати
ЄС має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України - віце-прем'єр Стефанішина

Європейський Союз має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України, а Україна - встановити покарання за контрабанду необробленої деревини до ЄС, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Ми хочемо, щоб ЄС, зі свого боку, забезпечив контроль імпорту відповідної продукції і не закривав очі "на своїй частині берега" щодо того, що йде до них як імпорт", - сказала вона під час конференції "Торгові війни: мистецтво захисту" в Києві у вівторок.

"Переговори справді складні, і я впевнена, що цього року на саміті Україна-ЄС цьому питанню буде приділено велику увагу", - додала вона.

За словами віце-прем'єра, мораторій на експорт необробленої деревини був вимушеним кроком, і арбітражна група погодилася з цим. "Скасувати мораторій досить просто, але ми маємо створити прозору систему, яка унеможливила б нелегальну вирубку. І це непросто. Це питання буде обговорено з ЄС. Зокрема, ми хочемо обговорити, як унеможливити купівлю європейськими компаніями нелегальної деревини з України", - зазначила віце-прем'єр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку). При цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід - з 1 січня 2017-го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м у рік на термін дії вивезення за межі митної території країни лісу-кругляку.

У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді. Наприкінці 2020 року вона винесла рішення, визнавши своє право обмежувати експорт лісу за певних обставин, водночас визнавши необхідність відкоригувати мораторій 2015 року у співпраці з ЄС.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 4197-1, який пропонує зняти заборону на імпорт необробленої деревини виключно для країн ЄС після того, як буде забезпечено прозорість на внутрішньому ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА