12:54 06.10.2021

Закиди в "недоперевиконанні" плану митних надходжень мають скоріше політичний характер - глава Держмитниці

2 хв читати
Закиди в "недоперевиконанні" плану митних надходжень мають скоріше політичний характер - глава Держмитниці

Перевиконання плану митних надходжень до державного бюджету відбувається за рахунок комплексу організаційних заходів, а не завдяки зростанню імпорту, пояснив глава Державної митної служби Павло Рябікін, коментуючи заяви про відсутність кореляції між перевиконанням плану до держбюджету та зростанням імпорту.

"Індикативний показник за січень-серпень 2021 року становить 271 млрд грн. Фактично перераховано до бюджету 291 млрд грн, індикатив виконано на 107%, перевиконання - 19 млрд грн ... Тим часом темпи зростання імпорту за вагою (в тоннах) становлять 10%, а за вартістю (в доларах) - 31% (з $30,4 млн до $39,8 млн)", - сказав Рябікін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"І з цими показниками цілком корелюють темпи зростання митних платежів порівняно з аналогічним періодом минулого року в доларах США - на 30% (з $8,134 млрд до $10,543 млрд)", - додав він.

"Тому ці закиди в "недоперевиконанні" плану митних платежів до бюджету не є коректними й мають скоріше політичний характер", - сказав глава Держмитниці.

Він наголосив, що зросли показники всіх без винятку видів митних платежів: і ввізного та вивізного мита, і акцизу, і ПДВ, і інших платежів.

"І, як демонструють цифри, перевиконання індикативних показників (до речі, нам їх щомісяця підвищували на кілька мільярдів) на 7% стало результатом не зростання кількості імпорту, а якості роботи митниці та митників", - додав Павло Рябікін.

Ідеться не так про зростання обсягів імпорту товарів, як, насамперед, про комплекс організаційних заходів, пояснив він.

"Це забезпечення кадрового відбору й перехід на контрактну форму роботи, початок функціонування Держмитслужби у форматі єдиної юридичної особи, підвищення якості виконання митних формальностей і здійснення митного оформлення, а також імплементація національного законодавства до норм Митного кодексу ЄС і міжнародних митних конвенцій. І, звісно, протидія митним правопорушенням і боротьба з контрабандою", - зазначив Рябікін.

Раніше народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявляв, що перевиконання плану грошових надходжень від митних органів ніяк не співвідноситься з обсягами імпорту споживчих товарів і загального імпорту.

"Це свідчення того, що контрабанда є. Можемо виїхати в якийсь торговельний центр, і легко знайдемо контрабанду", - заявив Железняк в одному з інтерв'ю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА