16:16 06.10.2021

Україна просить підтримки країн НАТО у збереженні 45 млрд куб. м транзиту - ОГТСУ

2 хв читати
Україна просить підтримки країн НАТО у збереженні 45 млрд куб. м транзиту - ОГТСУ

Гарантоване збереження фізичного транзиту газу через територію України обсягом щонайменше 45 млрд куб. м на рік є одним із важливих моментів, щоб не дозволити Росії застосовувати зброю проти України або Європи, заявив голова Оператора ГТС України Сергій Макогон у середу.

"Енергетична безпека України є невід'ємною складовою безпеки євроатлантичного регіону - саме цю ідею я пояснював партнерам України на засіданні Політичного комітету альянсу з енергетичної безпеки", - написав він у Facebook після засідання Політичного комітету НАТО з енергетичної безпеки та двосторонніх зустрічей із представниками країн-членів альянсу в Брюсселі.

Іншими важливими кроками Макогон назвав відсутність будь-яких винятків на застосування норм Третього енергетичного пакета для "Північного потоку-2" і дотримання ринкових, а не геополітичних принципів діяльності - без штучного створення "вузьких місць" і без необґрунтованого бронювання потужностей, з прозорим тарифоутворенням.

Голова ОГТСУ наголосив, що Україна ніколи не була єдиною мішенню в багаторічній гібридній війні Росії. "Наслідки дій "Газпрому" вже відчули на собі і країни НАТО. Основні цілі агресора - послабити безпеку України, створити розкол у ЄС і підірвати засади трансатлантичного союзу", - вважає він.

Макогон повідомив, що, незважаючи на газову кризу в Європі та зростання ціни до рекордно високих $1900 за 1000 куб. м, наразі "Газпром" транспортує через ГТС України навіть менше за законтрактовані обсяги (менше ніж 109 млн куб. м за добу), тоді як Україна пропонує додаткові потужності у 80 млн куб. м за добу.

Як повідомлялося, договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і новим оператором ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" було підписано пізно ввечері 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата вищезазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Нещодавня угода "Газпрому" з Угорщиною, після якої транзит російського газу через Україну до цієї країни було припинено, незважаючи на заброньовані на рік наперед потужності, засвідчила, що "Газпром" готовий до таких втрат. Водночас зниження транзиту, яке не суперечитиме контракту за умови продовження оплати потужностей, створює серйозні технічні проблеми для української сторони.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА