17:42 12.10.2021

Угода про "відкрите небо" з ЄС створить передумови для зниження цін на авіаперельоти та розширить можливості для мандрівників - глава "Украероруху"

3 хв читати
Угода про "відкрите небо" з ЄС створить передумови для зниження цін на авіаперельоти та розширить можливості для мандрівників - глава "Украероруху"

Укладена між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами Угода про спільний авіаційний простір позитивно вплине на збільшення кількості польотів у небі над Україною, вважає керівник Національного провайдера аеронавігаційного обслуговування "Украерорух" Андрій Ярмак.

"Ця угода однозначно створить умови для появи на ринку більшої кількості напрямків і авіакомпаній, розширить їхній вибір і можливості пасажирів у плануванні подорожей у європейські міста. Підвищення конкуренції серед авіакомпаній створить передумови для зниження цін на авіаперельоти, а європейський рівень дисципліни авіаперевізників забезпечить важливу перевагу - зросте рівень захисту прав авіамандрівників", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Ярмака, для самих авіакомпаній зняття обмежень на кількість рейсів між аеропортами України та ЄС створить можливості для виконання рейсів до більшої кількості європейських міст тільки за домовленостями з відповідними аеропортами, обмежуючись суто міркуваннями затребуваності, а отже - рентабельності відкриття нових напрямків.

Крім того, необхідність застосування європейських стандартів і правил у сфері авіаперевезень для розширення присутності на європейському ринку стане для українських авіаперевізників додатковим стимулом до розвитку та вдосконалення якості сервісу, а також до здобуття лояльності більшої кількості клієнтів.

На думку керівника "Украероруху", все це зумовить те, що конкуренція серед перевізників стане більш жорсткою.

"Слід зауважити, що у сфері управління повітряним рухом жодних змін не передбачається, оскільки Україна є членом Євроконтролю з 2004 року, й аеронавігаційна система України є частиною загальноєвропейської", - наголосив Ярмак.

Він зазначив, що "Украерорух" застосовує європейські правила та норми в усіх напрямах основної діяльності, підтвердженням чого є, зокрема, сертифікат від Агентства Європейського Союзу з безпеки польотів (EASA) про відповідність функціонування провайдера і сервісів стандартам Євросоюзу.

Як повідомлялося, у вівторок, 12 жовтня, Україна та Європейський Союз підписали Угоду про спільний авіаційний простір.

Рада ЄС 28 червня 2021 року дала згоду на підписання з Україною, а також іще з трьома країнами – Вірменією, Тунісом і Катаром – угоди про єдиний авіаційний простір. Процес об'єднання українського авіаційного простору з ЄС розпочато ще в 1999 році. 12 грудня 2006 року Рада ЄС уповноважила ЄК розпочати відповідні переговори з країною. У жовтні 2013 року сторони погодили текст угоди про спільний авіаційний простір, однак через зовнішньополітичні умови її підписання було відкладено на невизначений термін.

Раніше виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявляв, що компанія планує агресивну експансію в Україні після приєднання її до угоди ЄС про відкрите небо. За його словами, Ryanair розраховує здійснювати рейси з 12 аеропортів країни, які вже технічно готові. Крім того, авіакомпанія бачить потенціал на внутрішньому ринку країни.

В українській авіакомпанії SkyUp, коментуючи цю угоду, раніше заявили, що вона не актуальна ні для України загалом, ні для SkyUp. У компанії вважають її нерівноправною. В компанії тоді наголосили, що "європейські авіакомпанії отримують право здійснювати перельоти всередині країни, тоді як українці не зможуть літати між містами або країнами ЄС, а лише виконувати рейси з України. Фактично, для нас майже нічого не зміниться, а європейські компанії матимуть преференції".

У "МАУ", у свою чергу, тоді зазначили, то, що щоб обговорювати переваги, які надасть Україні угода про "відкрите небо" з ЄС, необхідно ознайомитися з текстом документа. В компанії вважають, що "переваги українським перевізникам могли б дати, зокрема, гарантовані зручні слоти в ключових аеропортах Європи та право здійснювати перельоти між країнами Європи. Проте досі чіткого розуміння можливості здійснення авіакомпаніями України перельотів усередині Євросоюзу немає".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА