12:28 13.10.2021

Зростання ціни на газ вплине на собівартість усіх категорій будматеріалів - думка

2 хв читати
Зростання ціни на газ вплине на собівартість усіх категорій будматеріалів - думка

Зростання цін на газ призведе до збільшення собівартості виробництва всіх категорій будівельних матеріалів, насамперед найбільш енерговитратних виробництв, вважають представники різних асоціацій виробників будматеріалів.

"Зростання ціни на газ дійсно безпосередньо позначиться на кінцевих споживачах практично всієї палітри будівельних матеріалів - кожен виробник споживає газ. Доки на складах є товарні залишки продукції, для виробництва якої використовувався газ за колишніми цінами, є ймовірність, що її збут здійснюватиметься за колишніми цінами. Збут продукції, виробленої з використанням дорожчого газу, здійснюватиметься за пропорційно збільшеними цінами", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Костянтин Салій.

За його словами, нинішній держапарат не може надавати дешевший газ внутрішнього видобутку споживачам виробничого сектору, як це відбувалося в 1990-х.

Збільшення вартості будматеріалів також вплине на вартість житлових і комерційних площ, що посилить навантаження на бюджети державних програм будівництва, а також поставить під загрозу виконання планів щодо будівельних обсягів у межах фінансування на 2021 рік.

Салій зазначив, що деякі види будматеріалів неможливо виготовити без суттєвої втрати якості в умовах дефіциту газу. Серед них керамічна плитка і цегла, цвяхи, металовироби всіх типів, арматура.

Насамперед від зростання ціни на газ постраждають найбільш енерговитратні виробництва, повідомив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олег Сиротін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Виробництво автоклавного газобетону проти виробництва керамічної або силікатної цегли є більш енергоощадним. Сподіватимемося, що нинішня ситуація з ціною на газ не призведе до зупинення його виробництва", - сказав він.

Водночас експерт переконаний, що зростання ціни на газ неминуче призведе до збільшення собівартості виробництва автоклавного газобетону і, відповідно, відпускних цін на продукцію.

За словами Сиротіна, крім цін на газ, залишається відкритим питання безперебійності і надійності постачання газу в зимовий період.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА