14:52 15.10.2021

АМКУ зможе стежити за маржею газзбутів під час постачання газу населенню завдяки впровадженню балансувальних груп - Вітренко

3 хв читати
АМКУ зможе стежити за маржею газзбутів під час постачання газу населенню завдяки впровадженню балансувальних груп - Вітренко

Антимонопольний комітет України (АМКУ) зможе стежити за маржею постачальників газу під час його продажу для потреб населення завдяки нещодавньому переходу на роботу в межах "балансувальних груп", повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"АМКУ нарешті отримав можливість дивитися на маржу всіх домінантних гравців цього ринку і визначати, чи зловживають вони своїм становищем і наскільки", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, якщо раніше оптова ціна продажу "Нафтогазом" газу постачальникам для його подальшої реалізації населенню була різною, то тепер вона зафіксована в контрактах на єдиному рівні - 7,4 грн/куб. м, які діють до 30 квітня 2022 року.

"Чому це важливо? Минулої зими, до того як за пропозицією Коболєва було впроваджено price caps (затверджена постановою КМУ №25 від 18 січня 2021 року гранична ціна на газ для населення - ІФ), тобто неринкове обмеження роздрібної ціни для всіх, ми обговорювали з Антимонопольним комітетом можливі заходи проти обласних монополістів, які постачали газ за цінами на 30-40% вище "Нафтогазу". АМКУ тоді говорив, що у них є можливість регулювати не ціну, а маржу монополістів, і вони не могли визначитися від чого відштовхуватися, який рівень оптової ціни. Тепер вони його мають", - пояснив Вітренко.

Він нагадав, що перехід газзбутів на роботу в межах балансувальних груп тепер не дає їм змоги перепродувати на ринку промисловим підприємствам газ, який вони купують у НАК.

"Залишається можливість займатися приписками на рівні облгазів, але це вже інша, очевидно, кримінальна історія. З нашого боку можливі санкції - припинення договірних відносин у межах балансувальних груп. Щойно ми побачимо ознаки маніпуляцій - відмовлятимемося від співпраці з таким недобросовісним постачальником", - наголосив голова "Нафтогазу".

За його словами, в результаті дії контрактів із можливістю перепродажу газу частина цих обсягів йшли на ринок за нижчими, ніж у Європі цінами, і "це зменшувало стимули для імпорту влітку, коли якраз це потрібно було робити. Тепер за це розплачуються всі".

Вітренко також повідомив, що наявна модель у межах балансувальних груп не є константою після завершення дії оптових контрактів на постачання газу для потреб населення.

"Далі ми визначатимемося зі структурою, яка має замінити відносини у межах балансувальної групи. Там є різні можливі компоненти нового рішення - і gas release program, варіант продажу на біржі. Один із них - нормальна біржова торгівля, де на оптовому ринку торгуватимуться так звані літні продукти, тобто газ із фіксованою ціною на рік. Але водночас необхідно, щоб був забезпечений кліринг - гарантія розрахунків, щоб був ліквідний ринок", - сказав він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Йе Енергія" Дмитра Фірташа наприкінці березня 2021 року повідомили, що уклали угоду про купівлю-продаж природного газу за ціною 7,4 грн/куб. м, яка дасть змогу запропонувати населенню нові річні контракти газу для потреб населення.

Водночас призначений наприкінці квітня головою НАК Юрій Вітренко піддав критиці ці контракти, оскільки вони дозволяють перепродувати цей газ промисловим підприємствам. Голова "Нафтогазу" зазначив, що такий продаж не є порушенням контракту, але створює ризик того, що цих обсягів потім не вистачатиме для потреб населення і необхідно буде компенсувати їх імпортним газом.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА