19:56 19.10.2021

"Енергоатом" у рамках меморандуму з Westinghouse про будівництво енергоблоків підготував міжурядову угоду між Україною та США

2 хв читати
"Енергоатом" у рамках меморандуму з Westinghouse про будівництво енергоблоків підготував міжурядову угоду між Україною та США

НАЕК "Енергоатом" підготувала та направила на погодження до центральних органів влади міжурядову угоду між Україною та США про будівництво енергоблоків за технологією американської компанії Westinghouse, повідомив глава компанії Петро Котін.

"Ми вже підготували міжурядову угоду, в ній ідеться про надання гарантій від українського уряду, про домовленості саме щодо типу реактора АР1000, про фінансування сторонами, про підтримку уряду США в цих процесах", - сказав Котін, відповідаючи на запитання журналістів під час відвідування Запорізької АЕС з нагоди 25-річчя "Енергоатома".

Він зазначив, що угода після підписання буде фактично дорожньою картою на продовження підписаного у вересні меморандуму з Westinghouse, згідно з якою сторони рухатимуться вперед. При цьому він зазначив, що обсяг фінансування в проекті угоди не називається.

"Щоб розпочати безпосередньо будівництво енергоблоків, а не підготовку такого будівництва, нам потрібен, зокрема, закон, погодження країн-сусідів. Це великий шлях", - пояснив Котін, зазначивши, що будівництво обладнання після його замовлення може тривати близько 2,5 року.

"На цей період ми хотіли б мати міжурядову угоду, що закріплює всі досягнення, які ми маємо на сьогодні, щоб рухатися в напрямі будівництва цієї технології", - сказав голова "Енергоатома".

Він також наголосив, що вже зараз із Westinghouse узгоджується розділова відомість між сторонами щодо обладнання.

"Треба сказати, Westinghouse дуже серйозно до цього (до реалізації проекту - ЕР) ставиться", - зазначив голова "Енергоатома".

Щодо фінансування проекту, за словами Котіна, згідно зі стандартними умовами U. S. Eximbank, участь якого передбачається в проекті, він фінансує 85% послуг американського постачальника, ще 15% - сторона, якій відбувається поставка.

Водночас він припустив, що обсяг фінансування з боку американського банку може бути збільшений.

"Щодо нашої частки, то вони також можуть фінансувати її 40% або навіть 50%. Про це можемо зараз говорити", - сказав голова НАЕК.

Як повідомлялося, в рамках вересневого візиту президента України до США НАЕК "Енергоатом" і американська Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво загалом п'яти енергоблоків АЕС в Україні. Вартість проекту становитиме близько $25 млрд. Документ передбачає участь Westinghouse у завершенні будівництва енергоблока ХАЕС-4 і ще чотирьох енергоблоків на інших станціях за технологією AP1000 від компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА