11:58 21.10.2021

Оператор ГТСУ подав заявку на участь у сертифікації Nord Stream-2 AG

3 хв читати
Оператор ГТСУ подав заявку на участь у сертифікації Nord Stream-2 AG

ТОВ "Оператор ГТС України" подало заявку німецькому енергетичному регулятору Bundesnetzagentur (Федеральне мережеве агентство Німеччини, BNetzA) на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2" Nord Stream-2 AG.

Згідно з повідомленням ОГТСУ на сайті, заявка подана в середу, 20 жовтня.

"Ми продовжуємо рішуче виступати проти цього геополітично небезпечного проекту, який загрожує національній безпеці України, що руйнує європейську енергетичну архітектуру та намагається обійти правила ЄС", - наведено у повідомленні слова генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона.

Він зазначив, що підставою для подачі заявки є порушення прав і комерційних інтересів ОГТСУ в разі сертифікації Nord Stream-2 AG.

Макогон акцентував увагу, що дозвіл "Північному потоку-2" здійснювати транспортування газу під контролем "Газпрому" призведе до безповоротного зменшення та зміни конфігурації української газотранспортної системи, усуваючи її як транзитний маршрут Росія-Європа.

"У підсумку, "Північний потік-2" не диверсифікує транзитні маршрути, а навпаки витіснить українську ГТС як один із наявних маршрутів і зосередить основну частину транспортування газу з Росії до Європи у вузькому коридорі Балтійського моря, де ПП і ПП-2 функціонуватимуть паралельно", - зазначив голова ОГТСУ.

Він наголосив, що ОГТСУ вважає своїм обов'язком інформувати стратегічних партнерів України про загрози ПП-2 безпеці постачань газу до Європи.

За словами директора з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольги Бєлькової, запуск ПП-2 під контролем "Газпрому" також негативно вплине на здатність оператора використовувати і підтримувати функціонування української ГТС в її нинішній конфігурації, а також загрожуватиме доступу інших учасників ринку газу ЄС до українських сховищ, торгівлі газом між країнами-членами ЄС, а також перспективам транзиту водню до Європи.

"Nord Stream-2 AG може бути сертифікований лише за умови дотримання всіх зобов'язань, визначених європейським законодавством, а воно вимагає, щоб оператор ПП-2 був повністю відділений і незалежний від "Газпрому", а правила доступу третьої сторони, недискримінаційні, прозорі тарифи застосовувалися до всього трубопроводу від його кінцевої точки в Любміні, Німеччина, до вихідної точки в Усть-Лузі, Росія", - наполягає ОГТСУ.

Крім цього, українська ГТС має бути відкритою для використання третіми сторонами на російському кордоні, незалежно від того, ця сторона з Центральної Азії або є іншим російським виробником газу, що не належить "Газпрому", зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, німецький регулятор BNetzA, починаючи з 8 вересня, має чотири місяці для розгляду заявки Nord Stream-2 AG на сертифікацію компанії як незалежного оператора ПП2. Далі BNetzA передасть звіт Європейській комісії, яка має два місяці для власного висновку і ще додатково два місяці, якщо це знадобиться.

15 жовтня НАК "Нафтогаз України" подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2", до цього польська газова держкомпанія PGNiG домоглася включення в процедуру сертифікації BNetzA.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА