16:06 21.10.2021

"Київтеплоенерго" наполягає на перегляді прайс-кепів на ринку е/е з урахуванням зростання ціни газу

3 хв читати
"Київтеплоенерго" наполягає на перегляді прайс-кепів на ринку е/е з урахуванням зростання ціни газу

КП "Київтеплоенерго" заявляє про необхідність відкоригувати цінові обмеження на ринку електроенергії з урахуванням збільшеної ціни газу і втратою в результаті конкурентоспроможності ТЕЦ, що працюють на цьому ресурсі.

"Вирішення питання щодо коригування цінових обмежень на ринку електроенергії стає критично необхідною умовою для забезпечення безперебійної роботи газових ТЕЦ", - йдеться в релізі підприємства, поширеному в четвер.

У повідомленні наголошується, що у зв'язку з цим КП звернулося до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з відповідними пропозиціями, а також неодноразово зверталося в міжопалювальний сезон з пропозиціями щодо врегулювання діяльності газової генерації е/е. При цьому в КТЕ не озвучили конкретні пропозиції до регулятора.

За підрахунками КП, в управлінні якого перебувають дві газові теплоцентралі - ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, співвідношення вартості вугілля і газу, які є основною сировиною для виробництва е/е, на сьогодні становить 1:5, при цьому навіть із урахуванням вищої ефективності газових ТЕЦ собівартість е/е на газу втричі перевищує собівартість е/е на вугіллі.

"Водночас обмеження цін на електроенергетичному ринку орієнтовані на собівартість дешевшої вугільної генерації е/е", - зазначають у "Київтеплоенерго".

Там наголошують, що це вже призвело до вимушеної зупинки енергоблоків, які, крім е/е, також виробляють тепло.

"В умовах низьких запасів вугілля на українських електростанціях стають можливими загрози застосування в зимовий період графіків обмеження споживачів електроенергії", - зазначили в КП, зазначивши, що ТЕЦ в енергодефіцитний зимовий період забезпечують до 10% загального обсягу виробництва е/е і значною мірою відповідають за балансування ринку.

Там також звернули увагу, що втрата конкурентоспроможності ТЕЦ загрожує виконанню зобов'язань України перед Євросоюзом щодо інтеграції в ENTSO-E, оскільки в таких умовах успішне проведення НЕК "Укренерго" спеціальних випробувань малоймовірно.

За даними КП, ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 забезпечують приблизно 70% потреб Києва в теплі і 60% - е/е.

Як повідомлялося, НКРЕКП з 1 серпня підвищила прайс-кепи на ринку електроенергії в ОЕС до 2 тис. грн/МВт-год у години мінімального навантаження і до 4 тис. грн/МВт-год у години максимального навантаження.

Як повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, обсяги виробництва електроенергії атомними станціями України в опалювальному сезоні 2021/2022 зростуть на 5,5 млрд кВт-год порівняно з попереднім, що еквівалентно 3 млн тонн вугілля. При цьому Галущенко зазначив, що зростання виробництва атомної е/е також зумовлено втратою 25% потужностей теплової генерації, а саме ТЕЦ, що працюють на газі.

"Через значне зростання ціни на газ ми втратили виробників е/е з цього ресурсу - ТЕЦ. Це втрата в енергосистемі 3 тис. МВт", - уточнив міністр.

На початку жовтня Київська міська рада ухвалила рішення про збільшення розміру статутного капіталу КП "Київтеплоенерго" на 2 млрд грн для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону в столиці і недопущення зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

НКРЕКП на засіданні 16 вересня збільшила тарифи на виробництво теплової енергії для різних категорій споживачів у восьми теплогенеруючих компаніях, які експлуатують теплоелектроцентралі (ТЕЦ) або когенераційні установки (КГУ), зокрема для "Київтеплоенерго". Тариф для бюджетних і релігійних організацій було збільшено майже вдвічі, при цьому тариф для населення знизився з 937,74 грн/Гкал до 900,67 грн/Гкал.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА