19:44 22.10.2021

Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу зі знижкою - секретар РНБО

2 хв читати
Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу зі знижкою - секретар РНБО

Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу за "спеціальними умовами", повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов.

"Кабінету міністрів України разом з НАК "Нафтогаз України" і ТОВ "Оператор ГТС України" визначити спеціальні умови для транспортування додаткових обсягів природного газу ГТС України в країни ЄС в обсягах не менше 55 млрд куб. м на рік", - сказав він.

Данілов нагадав, що чинний контракт з "Газпромом" передбачає прокачування 40 млрд куб. м через ГТС України до Європи, але потенційні можливості системи дозволяють транзит набагато більших обсягів, особливо в поточний кризовий період.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський у п'ятницю ввечері в переданому агентству Bloomberg коментарі повідомив, що додаткова транзитна потужність може бути надана зі знижкою до 50% від чинного тарифу в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом".

За його словами, Київ очікує практичних переговорів з Берліном і Брюсселем щодо обговорення цієї пропозиції, оскільки зупинити сформовану в Європі енергетичну кризу можуть швидкі скоординовані дії.

"Україна зі свого боку гарантує транзит, гарантує спеціальні антикризові умови для транзиту понад обумовлених обсягів", - зазначив Зеленський.

Як повідомлялося, договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортна угода між НАК і новим оператором ОГТСУ, а також міжоператорська угода між ОГТСУ і "Газпромом" були підписані 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія- Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит у 2020 році мінімум 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні складає 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит складе по 40 млрд куб. м. Оплата вищезазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Сторони не озвучують прописану в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" тарифну ставку через конфіденційність, але згідно неофіційно оприлюдненої в мережі інтернет угоди між компаніями, вартість послуги розрахована за ставкою $2,66 за 1 тис. куб. м на 100 км.

У разі якщо "Газпром" захоче транспортувати понад закріплені в контракті гарантовані добові обсяги, він подасть заявку "Нафтогазу", і той додатково купить квартальні, місячні або добові потужності, але з підвищеними коефіцієнтами, затвердженими українським регулятором НКРЕКП. Такі самі підвищувальні коефіцієнти дзеркально будуть виставлені "Газпрому".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА