11:02 26.10.2021

"Нафтогаз" у жовтні-листопаді постачатиме газ для побутових клієнтів ПОН по 7,96 грн/куб. м, бюджетникам – по 16,8 грн.

2 хв читати
"Нафтогаз" у жовтні-листопаді постачатиме газ для побутових клієнтів ПОН по 7,96 грн/куб. м, бюджетникам – по 16,8 грн.

Кабінет Міністрів України зобов'язав переможця конкурсу на постачальника "останньої надії" (ПОН), яким є "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", у жовтні-листопаді 2021 року постачати природний газ побутовим споживачам за ціною не вищою за 7,96 грн/ куб. м, бюджетним установам – до 16,8 грн/куб. м (із ПДВ та без доставки).

Рішення зрівняти ціни ПОН із поточними цінами НАК на газ для населення та бюджетників закріплено постановою Кабміну №1102 від 25 жовтня 2021 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі.

Крім внесення змін до постанови №809 від 30 вересня 2015 року про ПОН, якою переможець конкурсу погоджується з такими цінами постачання на два місяці, також ці граничні ціни для ПОН закріплені у "карантинній" постанові №1236 від 9 грудня 2020 року.

Оприлюднена раніше ГК "Нафтогаз" ціна газу для клієнтів ПОН у жовтні становила 16,56 грн/куб. м (із ПДВ та без доставки), що на 38% вище за вересневу ціну (12 грн/куб. м).

Водночас КМУ змінив формулу, за якою ПОН постачає природний газ. Раніше прописана в ухвалі №809 формула обмежена періодом до 30 вересня 2021 року, а нова діє з 1 жовтня цього року.

Уряд України також вніс до "карантинної" постанови вимогу до "Оператора ГТС України" за участю операторів газорозподільних систем (ГРС) автоматично внести до портфеля ПОН спожиті з 1 жовтня 2021 року обсяги природного газу бюджетниками (включаючи комунальні та держмедзаклади), постачання яких не здійснювалося жодними постачальниками.

Операторам ГРС доручено внести до інформаційної платформи ОГТСУ дані про всіх захищених споживачів: населення, бюджетники, комунальні та держмедзаклади, а також виробники тепла для вищезазначених споживачів.

Як повідомлялося, у липні 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" постачальником "останньої надії" на ринку природного газу для населення терміном на три роки як переможця конкурсу.

ПОН зобов'язаний протягом 60 днів постачати газ споживачу, якщо той залишився без постачальника цього ресурсу. За основу ціни постачання береться середньоарифметична ціна торгів на хабі NCG за 1-22-ге число місяця, що передує місяцю постачання.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни (100% "Укргазвидобування" і 50% + 1 акція ВАТ "Укрнафта"). Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах (100% "Укртрансгаз") і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни (100% "Укртранснафта"), активно розвиває напрямок постачання газу побутовим споживачам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА