15:23 26.10.2021

Угода між "Нафтогазом" та молдавським Energocom рамкова, за нею немає постачань - НАК

2 хв читати
Угода між "Нафтогазом" та молдавським Energocom рамкова, за нею немає постачань - НАК

Підписана між НАК "Нафтогаз України" та молдавською державною компанією Energocom угода є рамковою, за нею поки що немає жодних постачань природного газу, повідомив журналістам директор з інтегрованих комунікацій української компанії Максим Білявський.

"Укладення рамкової угоди не зобов'язує нас купувати чи продавати. У "рамці" є орієнтовний обсяг, але він набагато менший ніж (заявлені у ЗМІ - ІФ) 700 млн куб. м, і ми його пишемо тільки для того, щоб визначити орієнтовну вартість договору. Акцентую увагу, "рамка" взагалі не зобов'язує нас купувати чи продавати", - сказав він.

Білявський зазначив, що у разі виграшу "Нафтогазом" тендеру Energocom на постачання газу компанії укладуть індивідуальну угоду. "Якщо буде угода, ми підписуватимемо індивідуальний договір до "рамки". Станом на сьогодні ми беремо участь у всіх тендерах Energocom, але поки що нам не присудили контракт. Тобто жодних угод з Energocom наразі немає", - пояснив він.

Раніше прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця спростувала повідомлення українських ЗМІ, що укладена між "Нафтогазом" та Energocom рамкова угода передбачає постачання 700 млн. кубометрів газу.

Як повідомлялося, Молдова і "Газпром" поки що не домовилися про чергове продовження газового контракту, який минув 30 вересня. У цій ситуації сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на один місяць, обсяг – 250 млн. куб. м. Водночас у жовтні Молдова отримує газ за ціною $790 за 1 тис. кубометрів, тоді як у вересні ціна становила $550 за 1 тис. кубометрів.

За даними ICIS, Молдова просить "Газпром" продовжити контракт іще на рік із 1 жовтня, зберігши ту саму формулу ціноутворення, що й у попередній угоді. Однак "Газпром" відмовився підписати договір, зажадавши від "Молдовагазу" реструктурувати свій борг на суму, що перевищує $500 млн.

У зв'язку з цим уряд Молдови схвалив запровадження режиму надзвичайного стану терміном на 30 днів – з 22 жовтня до 20 листопада. За словами прем'єра Молдови Наталії Гаврилиці, державній компанії Energocom доручено закупити необхідний обсяг природного газу із альтернативних джерел для забезпечення необхідного тиску у трубопроводах.

Вона уточнила, що країна має чотири точки, через які може отримувати газ: три з них на кордоні з Україною та одна – на кордоні з Румунією.

Раніше Україна погодила постачання Молдові 15 млн куб. м пального на поворотній основі як певну форму "аварійної допомоги", повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

З урахуванням Придністров'я, Молдова в середньому споживає за рік 2,8 млрд куб. м газу. Частка споживання правобережної частини країни становить 1,1 млрд. куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА