11:25 30.10.2021

Молдова уклала з Газпромом 5-річний контракт за формулою від Кишинева – із частковою нафтовою прив'язкою

3 хв читати
Молдова уклала з Газпромом 5-річний контракт за формулою від Кишинева – із частковою нафтовою прив'язкою

Молдова і "Газпром" уклали договір про постачання газу терміном на п'ять років, було схвалено формулу ціни, запропоновану молдовською стороною, повідомили "Інтерфаксу" (Interfax.ru) в уряді Молдови.

"У Санкт-Петербурзі завершилися переговори між молдовською делегацією і "Газпромом". Сторони досягли основної домовленості щодо формули ціни, аудиту боргу, що утворився в компанії "Молдовагаз", і необхідності подальших переговорів для встановлення графіка платежів", – повідомив представник уряду, близько знайомий із перебігом переговорів.

За його словами, "попередній контракт між "Газпромом" і "Молдовагаз" буде продовжений на п'ять років за формулою ціни, запропонованою молдовською стороною". Це означає, що ціна буде формуватися щоквартально, з урахуванням цін на нафту і газ за останні дев'ять місяців. Однак деталі контракту не уточнюються.

У своєму повідомленні "Газпром" зазначив, що контракт укладено "на взаємовигідних умовах".

Також "Газпром" повідомив про підписання"Протоколу щодо врегулювання поточних питань у газовій сфері".

Раунд переговорів віце-прем'єра Молдови Андрія Спину і голови правління "Молдовагазу" Вадима Чебана з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером тривав три дні – з 27 до 29 жовтня.

Поставки газу за новим контрактом розпочнуться з 1 листопада 2021 року. Попередній контракт закінчився 30 вересня. У жовтні Молдова отримала газ за короткостроковим контрактом на один місяць за ціною $ 790 за тисячу кубометрів.

У 2020 році "Газпром" поставив у Молдову 3,05 млрд куб.м газу – на 5,5% більше, ніж у 2019 році (2,89 млрд куб. м).

АТ "Молдовагаз" – спільне молдовсько-російське акціонерне товариство, створене ПАТ "Газпром", урядом Молдови та Міністерством промисловості Придністров'я.

Згідно з контрактом, укладеним на жовтень місяць, Молдова отримує газ за ціною $790 за тисячу кубічних метрів. При цьому контракт передбачає отримання республікою тільки 67% від необхідного обсягу. Російська сторона заявляла про готовність постачати Молдові газ за ринковою ціною зі знижкою в розмірі 25%, якщо країна виплатить борг у розмірі понад $700 млн. Влада Молдови у свою чергу стверджує, що запропонована "Газпромом" ціна вище ринкової в регіоні, а для визначення розміру боргу необхідний незалежний аудит

У зв'язку з цим уряд Молдови схвалив введення режиму надзвичайного стану терміном на 30 днів – з 22 жовтня до 20 листопада. За словами прем'єра Молдови Наталії Гаврилиці, державній компанії Energocom доручено закупити необхідний обсяг природного газу з альтернативних джерел для забезпечення необхідного тиску в трубопроводах.

Цього тижня Молдова почала закуповувати газ на міжнародному ринку. Уряд доручив держкомпанії Energocom оголошувати щоденні тендери

"Нафтогаз" виграв тендер на поставку Energocom 0,5 млн куб. м газу і ще один тендер на 12,125 млн куб. м газу.

Крім того, Україна направила Молдові на поворотній основі 15 млн куб.м газу, щоб підтримати мінімальний тиск в газорозподільній мережі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА