10:55 02.11.2021

Імпорт е/е з Білорусі може розпочатися з наступного тижня, з Росії його очікувати не варто - екс-глава Міненерго

3 хв читати
Імпорт е/е з Білорусі може розпочатися з наступного тижня, з Росії його очікувати не варто - екс-глава Міненерго

Імпорт електроенергії з Білорусі, найімовірніше, відбудеться наступного тижня через приватні компанії, вважає екс-глава міністерства енергетики Ольга Буславець.

"Найімовірніше, імпорт з Білорусі відбудеться наступного тижня під егідою приватних компаній із викупом перетину в "Енергоатома" за ціною, близькою до нуля. Чергове буденне фіаско. Очікуваний обсяг 400 МВт", - написала Буславець на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Вона наголосила, що імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації був однією з основних ставок під час проходження опалювального сезону, додавши, що "з цього меседжу розпочинав свої виступи на нарадах із підготовки до ОЗП навіть чинний міністр".

"Все, як здавалося, йде за планом, коли "Енергоатом" виграв за 383 млн грн 885 МВт перетину з Білоруссю. Але ні 1, ні 2 листопада імпорт електроенергії не розпочато", - зазначила Буславець.

Водночас вона наголосила, що тему імпорту з РФ на тлі газової та вугільної блокади обговорювати взагалі не варто.

"Сподівання українських топ-чиновників на те, що Москва побіжить заробляти в Україні копійки, нехтуючи грою у велику політику, не справдилися", - констатувала екс-глава Міненерго.

За словами джерела агентства "Інтерфакс-Україна" на електроенергетичному ринку, імпорт е/е з Білорусі найближчим часом, якщо розпочнеться, буде приблизно до 20 листопада обмежений потужністю 200-250 МВт.

"У ситуації, що склалася, єдиним сценарієм незалежної збалансованої роботи енергосистеми є змішане виробництво е/е на вугіллі та газі", - висловила думку Буславець, пояснивши, що для цього необхідно встановити прайс-кепи у такий спосіб, щоб ТЕЦ мала можливість виробляти е/е.

"Державна ГК "Центренерго", якій критично не вистачає вугілля, має перейти на спалення міксу вугілля та газу", - запропонувала Буславець.

Крім того, вона висловилася за підвищення цін на вугілля українського виробництва до імпортного рівня.

За даними джерела агентства "Інтерфакс-Україна" в уряді, поки що не планується підвищення прайс-кепів, оскільки ринок збалансувався на ціні 2,77 грн/кВт-год із окремими піками 3,5 грн/кВт-год при прайс-кепі 4 грн/кВт-год.

"Поки що є певний запас, а далі дивитимемося", - зазначив співрозмовник.

Водночас, за його словами, одним із варіантів вирішення проблеми енергозабезпечення в уряді розглядається зміна графіків роботи великих промислових підприємств для вирівнювання попиту протягом доби.

Як повідомлялося, нещодавно створене ТОВ "ТЕТ груп", власником якого є колишній голова "Д.Трейдінг" Віталій Бутенко, на добовому аукціоні НЕК "Укренерго" викупило 400 МВт потужності на всі години для імпорту електроенергії з Білорусі на 3 листопада. Ціна становила 0 грн/МВт-год.

Як свідчать оприлюднені на сайті НЕК результати аукціону, ще по 2 МВт на кожну годину викупило ТОВ "Електропостачальник". Загалом пропонувалося 900 МВт на кожну годину доби.

Перетин із Росії залишився невикупленим.

Раніше 885 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК "Енергоатом", ще 15 МВт - ТОВ "Електро Ком'юніті". Ціна доступу становила 601 грн/МВт-год.

Вісім компаній розділили перетин 2200 МВт із Росії.

Водночас, за даними джерела агентства, зокрема, Білорусь не підтверджує "Енергоатому" обсяги та графіки постачань. На його думку, це політичне питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА