18:58 02.11.2021

"Центренерго" працюватиме на газі в разі необхідності та розраховує на ресурс "Нафтогазу" – голова наглядової ради

2 хв читати
"Центренерго" працюватиме на газі в разі необхідності та розраховує на ресурс "Нафтогазу" – голова наглядової ради

ПАТ "Центренерго" готове працювати нинішнього осінньо-зимового періоду на газі в разі нестачі вугілля для забезпечення стабільної роботи енергосистеми України, повідомив перший заступник голови Фонду держмайна, голова наглядової ради генкомпанії Денис Кудін.

"У січні-лютому цього року були складнощі в енергосистемі, й "Центренерго" систему врятувало. Ми перейшли на роботу з вугілля, якого не було, на газ, і завдяки цьому згенерували достатньо електроенергії, щоб підтримувати стабільну потужність у системі в пікові навантаження. Те саме в разі необхідності ми готові зробити й зараз", – сказав Кудін в інтерв'ю "Енергореформі".

"Якщо так трапиться, що на коротких проміжках часу нам забракне вугілля, то ми на ці проміжки часу перейдемо на газ. Відповідно, Україна буде з електроенергією", - наголосив голова наглядової ради.

За його словами, газу в НАК "Нафтогаз", який на сьогодні є єдиним постачальником для генкомпанії, достатньо, а рішення про перехід на альтернативне вугіллю паливо може бути ухвалено на рівні Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

"Якщо країні знадобиться балансувати енергосистему, то так само, як це було минулого разу, відбудеться нарада на рівні РНБО і буде рішення переходити на альтернативне паливо. Газ у НАК є, ми з ними в регулярному контакті. НАК добре розуміє, що якщо системі буде треба, то доведеться постачати газ для цілей енергетики", – виклав позицію Кудін.

При цьому він зазначив, що "Центренерго" вже цього місяця розраховує погасити борг перед НАК обсягом близько 900 млн грн за спожитий на початку року ресурс. "Контракт у "Центренерго" з газу тільки з НАК. Раніше було по-різному. Компанія винна ще за той газ, який ми спожили в січні-лютому. Ми плануємо цей борг погасити в листопаді. Там майже 900 млн грн", - пояснив Кудін.

Він зазначив, що погасити цей борг "Центренерго" планує за рахунок передоплати за реалізовану е/е. "В такому разі ми знатимемо, що готові до будь-яких форс-мажорів", - наголосив він.

Водночас голова наглядової ради не спрогнозував обсягу потенційно необхідного ресурсу. "Поки що складно сказати про обсяг, тому що треба буде дивитися, який виникне дефіцит", – пояснив Кудін.

При цьому, за його словами, компанія розраховує, що їй вдасться пройти ОЗП на вугіллі. "У нас у рамках підготовленого плану дефіцит не повинен виникнути. Ми розраховуємо повністю збалансуватися вугіллям", - сказав Кудін, додавши, що все залежатиме від погодних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА