19:48 02.11.2021

Банки доправили переважну частину довгострокового рефінансування НБУ на купівлю ОВДП

2 хв читати
Банки доправили переважну частину довгострокового рефінансування НБУ на купівлю ОВДП

Довгострокові кредити рефінансування на строк до 5 років, які Нацбанк України надавав з травня 2020 року до вересня 2021 року, не допомогли розширити кредитування економіки та були направлені банками переважно на купівлю облігацій внутрішньої держпозики, заявив голова ради НБУ Богдан Данилишин.

"Переважна частина одержаного ресурсу рефінансування (+80 млрд грн з квітня 2020 р.) була спрямована банками на купівлю державних цінних паперів", - написав Данилишин у Facebook у вівторок.

За даними НБУ, загалом було видано 91,85 млрд грн довгострокового рефінансування: 48,54 млрд грн у 2020 році та 43,31 млрд грн – у 2021 році. До липня 2021 року це були п'ятирічні кредити, а з липня 2021 року – трирічні, які сумарно становили 9,78 млрд грн.

"Зважаючи на вищі ставки з ОВДП вкладення надлишкової ліквідності в державні ЦБ дозволило банкам заробляти на безризикових фінансових інструментах, не збільшуючи кредитування", - вважає голова ради НБУ.

На його думку, це свідчить про необхідність корекції стимулів і пріоритетів роботи національної банківської системи.

Данилишин зазначив, що наразі можливості уряду фінансувати дефіцит держбюджету залишаються обмеженими, а вартість держзапозичень продовжує зростати, зокрема середньозважена вартість у гривні (12,00%) у вересні була найвищою з листопада 2019 року.

Все це, вважає голова ради НБУ, потребує дієвої системи контролю та ефективної взаємодії між НБУ та урядом, ухвалення скоординованих рішень, що відповідають цілям загальнодержавної економічної політики.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА