17:41 03.11.2021

Мінекономіки достроково припинило повноваження всіх п'яти членів наглядової ради ЕКА та голови правління Гашева

3 хв читати
Мінекономіки достроково припинило повноваження всіх п'яти членів наглядової ради ЕКА та голови правління Гашева

Міністерство економіки достроково припинило повноваження всіх п'яти членів наглядової ради Експортно-кредитного агентства (ЕКА) та голови правління агентства Руслана Гашева через "незадовільну діяльність товариства", повідомило міністерство.

"Причиною такого рішення стала вкрай незадовільна діяльність товариства та відсутність реагування на це з боку членів наглядової ради. Відтак, враховуючи стан фінансово-господарської діяльності ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" та відсутність дієвих заходів з покращення відповідних показників, стратегії розвитку товариства, міністр (Олексій Любченко, якого було звільнено цього самого дня - ІФ), ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень також голови правління товариства Руслана Гашева", - зазначило міністерство в середу на сайті.

Т. в. о. голови правління призначено заступника голови ЕКА В'ячеслава Попова.

Мінекономіки зазначило, що за рік роботи на цій посаді, з 3 листопада 2020 року як в .о. голови правління та з 4 березня 2021-го як голова правління, Гашев не вжив жодних заходів щодо стимулювання українських підприємств-експортерів та збільшення експорту.

ЕКА зупинило роботу над створенням таких продуктів, як страхування експортних кредитів портфельним методом та страхування факторингу, зазначило міністерство.

"Досі не запрацювала програма компенсації процентної ставки за експортними кредитами, яка є одним із основних інструментів стимулювання роботи вітчизняних підприємств", - пояснюється у повідомленні.

За підсумками січня-вересня цього року ЕКА підписала чотири договори страхування та отримала дохід у розмірі 116 тис. грн, або 1,8% запланованого показника, тоді як видатки агентства становили за цей період 19,5 млрд грн і на 17% перевищили плановий показник, заначило Мінекономіки. За підсумками 2020 року ЕКА підписала три договори та отримала дохід 43 тис. грн, або 0,6% плану.

Як зазначається у повідомленні, конкурс із призначення членів наглядової ради завершився 31 січня 2021 року, а призначення Гашева головою правління ЕКА відбулося 4 березня 2021-го через указ Мінекономіки. Це свідчить про порушення принципів ОЕСР щодо призначення голови правління, зазначає міністерство. При цьому Мінекономіки анонсувало оголошення нового конкурсу на посади членів наглядової ради ЕКА.

"Надалі вже оновлена наглядова рада має визначити порядок проведення публічного конкурсу на посаду голови правління ЕКА та з урахуванням принципів ОЕСР провести його відповідно до вимог законності, прозорості та чесної конкуренції", - йдеться у повідомленні.

У штаті ЕКА 36 працівників. Сума застрахованих контрактів ЕКА у 2020-2021 роках становить $0,9 млн, що становить 0,0067% експорту груп товарів, контракти за якими агентство може страхувати.

"Основний дохід товариства - це відсотки від депозиту та ОВДП. Так, у 2021 році товариство отримало 15,6 млн грн за 9 місяців як відсотки за депозитом у розмірі 200 млн грн (початковий статутний капітал товариства). Ще 50,9 млн грн отримано від ОВДП (у березні 2021 року статутний капітал товариства був збільшений на 1,8 млрд грн шляхом випуску ОВДП), - констатувало міністерство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА