13:01 05.11.2021

Українська генерація уклала контракти на постачання вугілля з Польщі, США, ПАР – глава Міненерго

2 хв читати
Українська генерація уклала контракти на постачання вугілля з Польщі, США, ПАР – глава Міненерго

Українські виробники електроенергії вже мають законтрактовані обсяги постачання вугілля з Польщі, США та ПАР, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"У листопаді очікується 1,5 млн тонн вітчизняного вугілля, і водночас зросте частка імпорту завдяки диверсифікації джерел постачання. Українські компанії вже уклали контракти на постачання вугілля з Польщі, США, ПАР", – сказав міністр під час години запитань до уряду Верховній Раді у п'ятницю.

За його словами, вартість імпортного вугілля сягає $300 за тонну, особливо вугілля, яке постачають морським шляхом.

Міністр зазначив, що у жовтні на теплоелектростанції надійшло 1,3 млн тонн вугілля власного виробництва, або 85% від загального обсягу постачання. Імпорт становив 260 тис. тонн, з яких на держгенерацію припадає 36 тис. тонн.

Водночас Галущенко зазначив, що Російська Федерація обмежила транзит вугілля з Казахстану.

З огляду на ці чинники міністр наголосив на необхідності розвивати внутрішній видобуток вугілля. "Важливо, щоб ми подивилися на можливості швидкого нарощення внутрішнього видобутку. І якщо є такі можливості та є можливість вкласти гроші у вітчизняне вугілля, це є пріоритетом", – наголосив міністр.

Як повідомлялося, Україна у листопаді планує імпортувати 562 тис. тонн вугілля, з яких близько 200 тис. тонн буде поставлено на адресу ПАТ "Центренерго".

За словами голови наглядової ради "Центренерго" Дениса Кудіна, компанія протягом листопада очікує близько 450 тис. тонн вугілля, половину з якого становитиме імпортований ресурс.

"У листопаді ми очікуємо 220 тис. тонн - це держшахти, і ще 220-230 тис. тонн - імпорт. З нього 130 тис. тонн мають прибути морським транспортом, 100 тис. тонн - залізничним транспортом. Того, що можна привезти залізничним транспортом, недостатньо, тому ми зараз контрактуємо обсяги морським транспортом. З Європи, з Латинської Америки", – зазначив він.

Голова енергокомітету ВР Андрій Герус 4 листопада заявив, що Росія обмежила транзит вугілля з Казахстану до України.

Водночас у міністерстві індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану наголосили, що обмеження на транзит казахстанського вугілля через Росію в Україну пов'язані із завантаженістю інфраструктури з російського боку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА