14:15 06.11.2021

Імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год 6 листопада здійснює "ТЕТ груп" - голова енергокомітету ВР

2 хв читати
Імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год 6 листопада здійснює "ТЕТ груп" - голова енергокомітету ВР

 Компанія "ТЕТ груп" 6 листопада розпочала імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

"Розпочався імпорт електроенергії з Білорусі до України обсягом 5 МВт-год", - написав Герус у своєму Telegram-каналі в суботу.

При цьому він звернув увагу, що його здійснює саме ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка, яка, за його словами, єдина отримала електроенергію з Білорусі, на відміну від НАЕК "Енергоатом" та "ЕРУ Трейдінг", які також викуповували міждержавні перетини для імпорту на аукціонах "Укренерго", але фізично його не здійснюють.

Водночас Герус зазначив, що раніше "ТЕТ груп", заснована влітку поточного року і яка розпочала свою діяльність лише у жовтні, не імпортувала електроенергію.

"Проте саме "ТЕТ груп" обходить і державний "Енергоатом", і "ЕРУ Трейдінг", що працює на ринку понад п'ять років, та отримує ексклюзивний/монопольний доступ до білоруської електроенергії", - наголосив голова комітету.

Герус припустив, що доступ до білоруської е/е компанія отримала в результаті певних домовленостей.

Як повідомлялося, згідно з даними на сайті ENTSO-E, на 6 листопада заброньовано по 5 МВт потужності перетину з Білоруссю на кожну годину доби, за винятком останньої.

На аукціоні з розподілу потужності міждержавних перетинів для імпорту на 6 листопада 10 МВт викупило ТОВ "ЕРУ Трейдінг", що належить Ярославу Мудрому та Дейлу Перрі, ще 5 МВт - ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка, який раніше очолював Д.Трейдінг. Загалом пропонувалося 15 МВт.

Раніше за підсумками місячного аукціону на листопад 855 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК "Енергоатом", ще 15 МВт - ТОВ "Електро Ком'юніті". Але, зважаючи на все, "Енергоатом" відмовився від потужності перетину на 3 та 4 листопада, оскільки вони були виставлені на добовий аукціон. Водночас уже на добові аукціони на 5 та 6 листопада виставлялося лише 15 МВт, що дало привід учасникам ринку говорити про те, що "Енергоатом" на ці дні залишив за собою право на раніше заброньовані потужності. У самій компанії це не коментують.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА