20:17 06.11.2021

Україна очікує ще 60 МВт-год електроенергії з Білорусі 7 листопада

2 хв читати
Україна очікує ще 60 МВт-год електроенергії з Білорусі 7 листопада

Білорусь 7 листопада може поставити Україні ще 60 МВт-год електроенергії.

За даними на сайті ENTSO-E, на 7 листопада заброньовано по 15 МВт потужності перетину з Білоруссю на чотири години з 16:00 до 20:00.

Примітно, що на добовому аукціоні НЕК "Укренерго" потужність міждержавного перетину не розподілялася. Проте за підсумками місячного аукціону на листопад 855 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК "Енергоатом", ще 15 МВт - ТОВ "Електро Ком'юніті". Таким чином, імпортером може бути кожна з цих компаній.

Разом із тим, за результатами добових аукціонів з розподілу міждержавних перетинів на 8 листопада, із запропонованих системним оператором 885 МВт перетину потужність 475 МВт на кожну годину доби викупило ТОВ "ЕРУ Трейдинг", ще 400 МВт - "ТЕТ груп" та ще 10 МВт - ТОВ "Овіс Трейд".

Зараз, згідно з даними сайту ENTSO-E, імпорт із Білорусі має здійснюватися на потужності 5 МВт щогодини.

Як повідомлялося, імпорт електроенергії з Білорусі відновився з 6 листопада цього року. Голова енергокомітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус повідомив у суботу, що імпорт 6 листопада обсягом 5 МВт-год щогодини здійснює компанія "ТЕТ груп".

На аукціоні з розподілу потужності міждержавних перетинів для імпорту на 6 листопада 10 МВт викупило ТОВ "ЕРУ Трейдінг", що належить Ярославу Мудрому та Дейлу Перрі, ще 5 МВт - ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка, який раніше очолював Д.Трейдінг. Загалом пропонувалося 15 МВт.

Раніше ТОВ "ТЕТ груп" на добовому аукціоні на 3 листопада викупило 400 МВт потужності на всі години для імпорту електроенергії з Білорусі, на 4 листопада - 500 МВт з 900 МВт, запропонованих НЕК "Укренерго". На 5 листопада 10 МВт із 15 запропонованих викупило ТОВ "ЕРУ Трейдинг", решта 5 МВт залишилися нерозподіленими.

За підсумками місячного аукціону на листопад 855 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК "Енергоатом", ще 15 МВт - ТОВ "Електро Ком'юніті". Але, зважаючи на все, "Енергоатом" відмовився від потужності перетину на 3 та 4 листопада, оскільки вони були виставлені на добовий аукціон. Водночас уже на добові аукціони на 5 та 6 листопада виставлялося лише 15 МВт, що дало привід учасникам ринку говорити про те, що "Енергоатом" на ці дні залишив за собою право на раніше заброньовані потужності. У самій компанії це не коментують.

При цьому всі перші п'ять днів листопада імпорт із Білорусі фізично не здійснювався. Також не було зазначено про бронювання потужностей на сайті ENTSO-E.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА