19:25 08.11.2021

НКРЕКП погодила порядок залучення до балансування енергосистеми виробників е/е на газі в умовах гострого вугільного дефіциту

3 хв читати
НКРЕКП погодила порядок залучення до балансування енергосистеми виробників е/е на газі в умовах гострого вугільного дефіциту

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в понеділок погодила затвердженням відповідної постанови документ, який дасть змогу залучати до виробництва електроенергії в період її гострого дефіциту через брак вугілля і до балансування енергосистеми ТЕС і ТЕЦ, енергоблоки яких працюють на газі.

Регулятор на засіданні змінив офіційну назву документа, який в остаточній редакції звучить як "Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третинне регулювання)".

Згідно з проектом документа, "допоміжна послуга для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третинне регулювання) – це послуга, яка надається оператору системи передачі акредитованими постачальниками такої послуги та полягає в підтримці енергогенеруючого обладнання, основним паливом для якого є природний газ/мазут, у стані готовності для виробництва електричної енергії та забезпечення паливом".

Тимчасовий порядок, зокрема, передбачає закупівлю е/е у виробників на газі на аукціонах із верхнім price cap 2500 грн/МВт-год, а також підписання генкомпаніями довгострокових контрактів на постачання газу з НАК "Нафтогаз України".

Очікувана потреба в природному газі у виробників е/е може становити 200 млн куб.м на місяць за очікуваного дефіциту генеруючої потужності в листопаді-грудні від 400 до 1500 МВт залежно від температури повітря і режиму роботи атомних енергоблоків.

НЕК "Укренерго" оплачуватиме допоміжну послугу виробників е/е на газі з коштів, передбачених у тарифі компанії на оперативно-диспетчерське управління.

Як повідомлялося, на нараді в Міністерстві енергетики цього тижня за участю "Укренерго", НАК "Нафтогаз України" і НКРЕКП узгоджено механізм вжиття превентивних заходів для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр.

"Для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуться енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, які використовують як паливо природний газ", – пояснили в Міненерго.

При цьому необхідну потужність із використанням газу буде активовано лише для балансування енергосистеми і як окрему допоміжну послугу.

"Такий підхід, з одного боку, дасть змогу фінансово збалансувати підприємства, які працюватимуть на природному газі, й уникнути заборгованості перед НАК "Нафтогаз України", а з іншого – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку", – наголосили в Міненерго.

Згідно з ухваленим на нараді рішенням, "Укренерго" має розробити, а НКРЕКП – затвердити "Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення безпеки поставок із залученням енергогенеруючого обладнання, що використовує природний газ".

НКРЕКП з метою своєчасної оплати допоміжної послуги має передбачити в тарифі на диспетчеризацію "Укренерго" на 2021-2022 рр. необхідний обсяг коштів.

Як стверджують у Міненерго, НАК "Нафтогаз України", у свою чергу, готова забезпечити необхідний обсяг природного газу за спеціальними умовами для потреб енергогенеруючих компаній за допомогою купівлі імпортного газу. Для цього компанія підготує довгострокові контракти з енергогенеруючими підприємствами, в яких має бути передбачено чітке виконання графіка платежів за спожитий газ для забезпечення ліквідності "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА