21:29 08.11.2021

Білорусь попередила українських контрагентів про неготовність постачати е/е у листопаді за рамковими контрактами

2 хв читати
Білорусь попередила українських контрагентів про неготовність постачати е/е у листопаді за рамковими контрактами

Державне виробниче об'єднання "Біленерго" надіслало на адресу низки українських контрагентів повідомлення про неготовність постачати електроенергію у листопаді на підставі раніше укладених рамкових контрактів.

Згідно з оприлюдненим у соцмережах листом "Біленерго" від 8 листопада, достовірність якого агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили кілька учасників ринку, підприємство також не розглядає можливість укладання нових рамкових контрактів для постачання у листопаді.

Водночас співрозмовники агентства вважають, що трейдери, які мають комерційні контракти на постачання електроенергії з Білорусі, продовжать її імпорт до України у вівторок.

Рамковий контракт на поставку е/е з Білорусі, зокрема, має в своєму розпорядженні НАЕК "Енергоатом", який викупив 855 МВт перетину для імпорту з Білорусі на місячному аукціоні. Водночас, за даними агентства, Мінськ не підтверджує "Енергоатому" фізичні обсяги імпорту "через політику".

Імпорт електроенергії до України з Білорусі відновився 6 листопада. За словами голови енергокомітету Верховної Ради Андрія Геруса, імпорт у суботу здійснювався трейдером "ТЕТ груп", який на цей день викупив 5 МВт міждержавного перетину в добовому аукціоні.

За результатами добового аукціону на 8 листопада, "ЕРУ Трейдинг" викупило 475 МВт перетину, "ТЕТ груп" - 400 МВт, "Овіс Трейд" - 10 МВт, на 9 листопада - "ЕРУ Трейдинг" (485 МВт), "ТЕТ груп" (400 МВт), на 10 листопада – "ТЕТ груп" (400 МВт), "Захід Енерго Збут" (200 МВт), "Овіс Трейд" (20 МВт).

За даними на сайті ENTSO-E, на 6 листопада було заброньовано 5 МВт перетину Білорусь-Україна, 7 листопада – 15 МВт (16:00-20:00), 8 листопада – 400 МВт, 9 листопада – 415 МВт.

Згідно з прес-релізом НЕК "Укренерго", імпорт електроенергії Україною 1-7 листопада становив 2,7 млн кВт-год, зокрема 0,2 млн кВт-год – з Білорусі. Водночас уже 8 листопада обсяг імпорту з Білорусі до ОЕС України становитиме близько 9,2 млн кВт-год.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА