19:38 10.11.2021

Енергорегулятор скасував рішення про анулювання ліцензії "Донецькоблгазу" на розподіл газу

2 хв читати
Енергорегулятор скасував рішення про анулювання ліцензії "Донецькоблгазу" на розподіл газу

Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), на засіданні у середу на прохання НАК "Нафтогаз України" скасувала постанову про анулювання з 1 грудня цього року ліцензії на розподіл природного, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ, видану ПАТ "Донецькоблгаз".

"У зв'язку із запобіганням виникненню надзвичайного стану в Донецькій області АТ "НАК "Нафтогаз України" звернулося до НКРЕКП з проханням розглянути можливість анулювання рішення НКРЕКП про анулювання ліцензії", – зазначено в обґрунтуванні комісії до відповідного проекту схваленої постанови.

"Я б хотів висловити подяку всім органам влади, які брали участь у врегулюванні цього питання, а саме припинення порушень з боку "Донецькоблгазу", зрештою здобуттям контролю за діяльністю цього підприємства на себе, насамперед НАК "Нафтогаз України", який зараз контролює це підприємство та починає наводити там порядок", – заявив на засіданні голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 15 вересня цього року передав 49,9% акцій ТОВ "Донецькоблгаз", власників якого пов'язують із українським бізнесменом Сергієм Курченком, який перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони (РНБО), в управління НАК "Нафтогаз України".

Таким чином, Кабмін погодився з пропозицією Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних злочинів (АРМА), та Міністерства енергетики передати в управління НАК "Нафтогаз України", що належать компаніям "Ендлес Мунлайт Лімітед" та "Трейдінг Філд Лімітед" по 24,9% акцій "Донецькоблгазу" кожної, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

У березні поточного року РНБО запровадила санкції щодо двох компаній з Гонконгу (Китай), які є власниками 49,9% акцій "Донецькоблгазу".

Зі свого боку, Служба безпеки України повідомила, що розслідує незаконні дії посадових осіб "Донецькоблгазу", які призвели до відключення 58 котелень у зоні проведення Операції Об'єднаних сил, що класифікується за ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу.

На 49,99% акцій "Донецькоблгазу" наклав арешт Шевченківський райсуд Києва.

Крім того, суд ухвалив передати заарештовані акції "Донецькоблгазу" НАК "Нафтогаз України", яка має організувати недопущення втрати чи розтрати цього майна до моменту фактичної передачі активів до управління АРМА.

Крім того, Антимонопольний комітет України (АМКУ) у вересні дозволив НАК "Нафтогаз України" отримати контроль над ПАТ "Донецькоблгаз" шляхом отримання в управління понад 50% акцій компанії.

"Нафтогазу" дотепер належало 38,2796% акцій облгазу, гонконзьким Trading Field Limited та Endless Moonlight Limited - по 24,95% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА