20:20 12.11.2021

"Лортен Груп", яке придбало "Електронмаш", може бути SPV, у нього до 60 днів на оплату

4 хв читати
"Лортен Груп", яке придбало "Електронмаш", може бути SPV, у нього до 60 днів на оплату

Маловідоме ТОВ "Лортен Груп" (Київ), що запропонувало найвищу ціну в 970 млн грн за столичний "Електронмаш", може бути спеціально створеним кінцевим покупцем підприємством (SPV) і, як і решта учасників, внесло заставу в 6,67 млн грн, яку буде утримано до держбюджету в разі відмови від оплати, заявив голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко.

"Навіть у менш ризикованих юрисдикціях створюють SPV спеціально для інвестування… У будь-якому разі всі дають заставу 10% від стартової ціни (66,741 млн грн – ІФ). На підписання договору переможець має 30 днів і ще 30 днів на оплату коштів після підписання договору", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" після завершення аукціону.

Сенниченко нагадав, що в разі відмови переможця право придбати об'єкт отримає учасник, що запропонував на 1 коп. менше, – ТОВ "Стрім Капітал" Володимира Тельовича (його власником до кінця жовтня цього року був бенефіціар АТ "Трускавецькурорт" Павло Якубенко – ІФ).

Він нагадав, що ФДМ уже має досвід продажу спиртзаводів, коли були випадки розгону ціни учасниками з подальшою відмовою розрахуватися, проте після сплати застав до бюджету об'єкти виставляли знову, і з другого чи третього разу їх усе одно продавали, що дало змогу отримати за 16 спиртзаводів 1,7 млрд грн.

"Не потрібно зачаровуватись, щоб не розчаровуватись", – додав голова ФДМ, коментуючи продаж єдиного майнового комплексу "Електронмашу".

Він наголосив, що фонд здійснив прозоро всі необхідні процедури та розкриття даних, результатом чого стала участь в аукціоні одразу 22 компаній.

"Вдалося дати сигнал ринку, і учасники ринку повірили, що приватизація чесна", – зазначив Сенниченко.

Відповідаючи на запитання, чому у випадку "Електронмашу" претендентів на аукціоні було 22, а на конкурсі з приватизації "Більшовика" наприкінці жовтня зі стартовою ціною 1,39 млрд грн лише троє, голова ФДМ наголосив, що "Більшовик" продавали в рамках великої приватизації з початковою ціною лише на рівні ринкової, а не балансової, як в "Електронмашу". Він нагадав, що цю ринкову ціну визначав радник "KPMG Україна" із залученням ще однієї добре відомої на ринку компанії Cushman&Wakefield.

Сенниченко також повідомив, що після успішного аукціону "Електронмашу" сума приватизаційних продажів ФДМУ цього року перевищила 5 млрд грн.

Як повідомлялося, ТОВ "Лортен Груп" було зареєстровано у травні 2018 року. Його статутний капітал становить 100 грн. До 1 листопада цього року його засновниками на паритетних засадах були Ольга Чубенко та Юрій Богомаз, які є зараз або були раніше співвласниками та керівниками сотень компаній.

Того самого дня ТОВ змінило основний вид діяльності з неспеціалізованої оптової торгівлі на купівлю-продаж власного нерухомого майна, а згодом і юридичну адресу – на центр столиці зі спального її району.

Як повідомлялося, переможець отримає нерухомість "Електронмашу", зокрема корпуси заводу, склади, котельні, їдальню та базу відпочинку на Чернігівщині (с. Соколівка). Також у складі майнового комплексу – земділянка сільгосппризначення у Васильківському районі Київської області (її площа на погодженні з місцевою сільрадою) та 32 транспортні засоби (легкові, вантажні автомобілі та спецтехніка).

Майновий комплекс загалом включає 110,7 тис. кв. м нерухомості та понад 200 тис. кв. м ділянок.

Основна спеціалізація підприємства нині – виробництво електродвигунів, генераторів та трансформаторів, послуги токарної обробки металовиробів.

З 2018 року до 30 червня 2021 року обсяг реалізації ДП становив 92,4 млн грн, зокрема на експорт – майже на 40 млн грн. У першому півріччі поточного року реалізація становила 7,3 млн грн, чистий збиток - 2,4 млн грн.

Поточна кредиторська заборгованість ДП "Електронмаш" на 30 червня становить 94,5 тис. грн, прострочена – 11,89 млн грн, зокрема із заробітної плати – 5,4 млн грн.

Вартість активів підприємства на цю дату – 73,78 млн грн. Нині на заводі працює 139 осіб.

Умовами продажу передбачено, зокрема, недопущення звільнення працівників протягом шести місяців з дня переходу власності на єдиний майновий комплекс підприємства, погашення у зазначений період боргів із зарплати та перед бюджетом, простроченої кредиторської заборгованості у розмірі, що буде на день переходу власності.

ДП "Електронмаш" (раніше – Державне науково-виробниче підприємство "Електронмаш") створено на базі заводу електронних обчислювальних та керуючих машин, який з 1965 року забезпечував Радянський Союз обчислювальною технікою.

Останніми роками підприємство випускало, зокрема, автоматичні системи обліку газу, системи комерційного обліку та оплати за енергоресурси та комунальні послуги.

"Свого часу завод був лідером із виробництва електронно-обчислювальних машин, але на сьогодні від промислового гіганта залишилися напівпорожні стіни та занедбана територія на околиці Києва", - зазначав голова ФДМ Дмитро Сенниченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА