12:37 15.11.2021

Головою "ГарПока" призначено екс-заступника глави Міненерговугілля Улиду

2 хв читати
Головою "ГарПока" призначено екс-заступника глави Міненерговугілля Улиду

Кабінет Міністрів України призначив виконувачем обов'язків директора державного підприємства "Гарантований покупець" екс-заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Вадима Улиду.

Рішення про його призначення в. о. з 15 листопада закріплено розпорядженням №1437-р від 13 листопада 2021 року, текст якого оприлюднено на Урядовому порталі.

Улида був заступником глави Міненерговугілля з середини березня 2014-го до кінця листопада 2014 року. Його було звільнено з посади за погодження заявок компаній "ДТЕК" та "Енергомережа" на імпорт електроенергії з Росії, що в КМУ вважають перевищенням повноважень. Цим компаніям дозволено імпорт електроенергії з Єдиної енергетичної системи Росії до 1,5 тис. МВт кожній.

Улида протягом своєї кар'єри також працював заступником директора департаменту зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародного співробітництва Мінпаливенерго, заступником директора з фінансових питань держпідприємства "Енергоринок", радником генерального директора "Донбасенерго".

Як повідомлялося, Костянтин Петриковець, який донедавна очолював "ГарПок", назвав причиною свого звільнення відмову спрямувати не за призначенням 19,3 млрд грн, отриманих від "Укренерго" від "зелених" єврооблігацій, які були залучені НЕК для погашення заборгованості перед виробниками "зеленої" електроенергії.

"Так вимагає закон, і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки і погрози не змусять держпідприємство відступити від норм закону та використати ці кошти як заманеться політикам", – наголосив Петриковець.

Водночас Кабмін та Міненерго назвали причиною звільнення Петриковця непрофесіоналізм та можливе завдання збитків державі під час продажу електроенергії на ринку.

Раніше найбільші профільні ВДЕ-асоціації в оприлюдненому на їхніх інформресурсах листі до прем'єр-міністра та керівників усіх задіяних у процесі випуску облігацій сторін висловили сподівання на досягнення державою мети їх випуску, а саме повне погашення боргів за зелену електроенергію, що утворилися за 2020-2002 роки.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував $75 млн у "зелені" облігації "Укренерго".

"Участь ЄБРР в угоді була зумовлена двома ключовими елементами. Перше - це чітке зобов'язання уряду забезпечити спрямування надходжень у повному обсязі на погашення заборгованості перед виробниками відновлюваної енергії. Друге - зобов'язання регулятора галузі щодо встановлення тарифу "Укренерго" на рівні відшкодування витрат, включно з повною компенсацією виробникам відновлюваної енергії в майбутньому", – пояснив банк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА