15:47 15.11.2021

Рада бізнес-омбудсмена констатує рекордне зростання скарг другий квартал поспіль

2 хв читати
Рада бізнес-омбудсмена констатує рекордне зростання скарг другий квартал поспіль

Кількість скарг бізнес-омбудсмену від підприємців на порушення державних органів у липні-вересні 2021 року збільшилася на 20% порівняно з показником за другий квартал-2021 і становить 638, повідомив бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький.

"У третьому кварталі 2021 року рада отримала 638 скарг від підприємців на порушення з боку держорганів. Це майже рекорд за всю нашу історію. Більша кількість скарг надійшла лише в четвертому кварталі 2017 року та в першому кварталі 2018 року, коли запускалася система автоматичної реєстрації податкових накладних", – сказав Свенчицький під час прес-конференції в Києві в понеділок.

"Якщо ця тенденція триватиме, то за підсумками 2021 року ми отримаємо рекордні за всю нашу історію понад 2 тис. скарг", – зазначив бізнес-омбудсмен.

При цьому він наголосив, що зростання скарг може більше свідчити про зростання довіри до Ради бізнес-омбудсмена, ніж про погіршення бізнес-клімату.

Він також зазначив, що рада завершила в третьому кварталі розслідування 373 справ, що на 30% більше порівняно з квітнем-червнем 2021 року.

Традиційно найбільшу частину скарг становили податкові питання - 65%.

Як зазначив бізнес-омбудсмен, у липні-вересні надійшло 164 скарги на невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (ПН), і серед податкових питань ця категорія скарг має найбільшу частку.

"З іншої точки зору, близько 80% наших рекомендацій щодо виконання судових рішень щодо реєстрації ПН виконуються", - додав він.

Водночас Свенчицький зазначив, що хоча за зазначений період знизилася кількість скарг на зарахування компаній до категорії ризикових, проблема розмитих критеріїв залишається.

"Понад 90% таких скарг стосується загального критерію, який полягає в тому, що компанія провадить ризикові операції. Але які це операції? З ким, чого стосуються? Компанії просто цього не знають. Ще раз наголошу на необхідності чітко визначати, які конкретні ризикові операції маються на увазі", – пояснив бізнес-омбудсмен.

Збільшилася також кількість скарг на податкові перевірки, таких надійшло 56, додав він.

При цьому 15% загальної кількості всіх скарг надійшло на правоохоронні органи, зокрема на Національну поліцію - 42, на органи прокуратури - 26, на СБУ - дев'ять. При цьому 21 скарга надійшла на податкову міліцію, яка перебуває в стані ліквідації у зв'язку із запуском Бюро економічної безпеки.

Ще 6% скарг надійшло на державних регуляторів (АМКУ, ДАБІ, НКРЕКП, Держгеокадастр), 4% - скарги на місцеві органи влади.

За словами Свенчицького, 73% скарг надійшло від малого та середнього бізнесу. Українські компанії подали 87%, компанії з іноземними інвестиціями - 13%.

"Уперше Київ і Київська область подали менше ніж 40% скарг, тобто інші області України почали частіше звертатися до нас, ніж раніше", – зазначив бізнес-омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА