18:47 15.11.2021

Мінагрополітики не бачить передумов для подорожчання соняшникової олії в Україні

2 хв читати
Мінагрополітики не бачить передумов для подорожчання соняшникової олії в Україні

Міністерство аграрної політики та продовольства в короткостроковій і довгостроковій перспективі не бачить передумов ні для зростання цін на соняшникову олію в Україні, ні для їх істотного зниження, повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький на засіданні комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку в понеділок.

"Передумов для подальшого зростання цін на соняшникову олію ми абсолютно не бачимо. Чи будуть передумови для їх зниження - багато місяців ф'ючерси показують, що ні, але ринок важко спрогнозувати. Тому в короткостроковій і довгостроковій перспективі передумов для зростання ми не бачимо", - наголосив заступник міністра.

За його даними, зниження цін на соняшникову олію може розпочатися в середині грудня після завершення збору насіння соняшнику.

"На початку грудня буде прогноз USDA, тоді можна буде прогнозувати можливість зниження цін, а поки що вважаємо, що вони залишаться на торішньому рівні плюс-мінус 5-7%, але це більше курсова різниця, зумовлена певною девальвацією (долара – ІФ)", - уточнив Висоцький.

Під час засідання глава Держслужби статистики Ігор Вернер уточнив, що у травні 2021 року соняшникова олія коштувала в середньому 62 грн/л, у червні-серпні – близько 64 грн/л, а у вересні-жовтні подешевшала до 62,69 грн/л.

Висоцький також нагадав, що Міністерство економіки у квітні 2021 року підписало меморандум про взаєморозуміння з експортерами, що обмежує експорт соняшникової олії в 2020/2021 маркетинговому році (МР, вересень-липень) на рівні 5,38 млн тонн для уникнення фізичного дефіциту цього продукту в Україні.

За даними заступника міністра, сплеск експорту соняшникової олії в квітні-червні 2021 року був такий великий, що існував ризик її "повного вивезення" з країни та виникнення дефіциту.

Як повідомлялося, соняшникова олія в січні-вересні 2021 року подорожчала на 61,6% порівняно з січнем-вереснем 2020 року. У вересні цього року вона почала коштувати дорожче порівняно з початком 2021 року на 43,7%, а порівняно з вереснем 2020 року – на 71,7%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА