18:12 17.11.2021

Україна пропонує Європі створити на базі власних ПСГ міжнародний газовий фонд – глава Міненерго

2 хв читати
Україна пропонує Європі створити на базі власних ПСГ міжнародний газовий фонд – глава Міненерго

Україна пропонує європейським партнерам створити спільний міжнародний газовий фонд на базі власних сховищ газу (ПСГ).

Про це повідомляється в прес-релізі Міністерства енергетики в середу з посиланням на виступ міністра Германа Галущенка під час онлайн-дискусії Talks Geopolitics, організованої Центром європейської політики (EPC).

"Має бути сформований газовий запас, який зберігатиметься в українських газосховищах, а учасники фонду матимуть доступ до газового запасу у кризових ситуаціях", – описано пропозицію України в документі.

Створення фонду передбачено в рамках запропонованої Україною концепції регіонального партнерства з енергетичної безпеки (Regional energy security partnership, RESP) у середньостроковій перспективі.

Концепція також передбачає забезпечення додаткових потоків газу в район Баумгартена українським маршрутом цієї зими, а також розробку в довгостроковій перспективі комерційно привабливих умов для доставки газу з додаткових джерел у район Баумгартена, зокрема для заповнення резервних сховищ, зазначено у прес-релізі.

"Ми запропонували забезпечити додаткові потоки газу в Європу. Крім того, ми готові надати знижку на тарифи нашого оператора ГТС. І впевнені, що це один з ефективних методів подолання енергетичної кризи і дефіциту газу у сховищах Європи", – зазначив Галущенко, слова якого наведено в прес-релізі.

На його думку, об'єднання зусиль України та Європи допоможе "також створити гнучкий і зручний для споживачів ринок, який не зможе бути предметом маніпуляцій".

Центр європейської політики (EPC) – це незалежний некомерційний аналітичний центр, який сприяє європейській інтеграції шляхом аналізу та дебатів і надає платформу для залучення партнерів, зацікавлених сторін та громадян до формування політики ЄС та дискусії про майбутнє Європи.

Президентом EPC є почесний президент Європейської ради та екс-прем'єр-міністр Бельгії Герман ван Ромпей.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА