21:04 17.11.2021

Міненерго шукає як мінімум 1 млрд грн для фінансування зростання видобутку на "Добропіллявугілля" вже до січня - міністр

4 хв читати
Міненерго шукає як мінімум 1 млрд грн для фінансування зростання видобутку на "Добропіллявугілля" вже до січня - міністр

Міністерство енергетики України шукає джерела фінансування заходів щодо підвищення вже до січня наступного року видобутку вугілля на ДП "Добропіллявугілля-видобуток" розміром щонайменше 1 млрд грн, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Наразі ми шукаємо джерела для того, щоб швидко вкласти ці гроші. Вже є низка напрацювань. Сьогоднішні інвестиції дадуть можливість уже максимум через два місяці збільшити видобуток", - повідомив Галущенко на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП у середу, відповідаючи на запитання народного депутата Вікторії Гриб.

Вона запитала міністра, чи планується інвестувати у 2021 році мінімум 1 млрд грн у ДП "Добропіллявугілля-видобуток" для того, щоб підвищити рівень видобутку вугілля. При цьому вона послалася на зустріч міністра з представниками ДП, що відбулася раніше.

Крім того, Галущенко зазначив, що наразі Міненерго проводить переговори з Міністерством фінансів, щоб закласти до державного бюджету на наступний рік кошти на модернізацію шахт і заходи щодо зростання видобутку.

"Упевнений, що це буде зроблено", – сказав міністр.

Під час засідання комітету він наголосив на важливості розвитку власного видобутку вугілля, зокрема, щоб не залежати, за його словами, "від можливих логістичних перешкод". При цьому він відзначив труднощі постачань вугілля з Росії та Казахстану через їх блокаду з боку Російської Федерації.

"І ми навіть не розраховуємо на те, що завтра щось зміниться в політиці Росії, ми на це навіть не дивимося", - зазначив Галущенко.

За його словами, у зв'язку з цим із проблемами з доставкою вугілля стикнулося державне ПАТ "Центренерго".

"Центренерго", маючи підписаний контракт на 660 тис. тонн вугілля з Казахстану протягом усього ОЗП, сьогодні має складнощі з його поставками. Вони шукають можливі логістичні шляхи для доставки цього вугілля в Україну", - пояснив міністр.

Водночас він зазначив, що розрахунок робиться на постачання вугілля морем, а також на імпорт із Польщі. "19-го числа перший човен прибуває. Є імпорт, який іде з Польщі. Він невеликий, але йде зараз", – розповів глава Міненерго.

За підрахунками Міненерго, в листопаді власний видобуток становитиме 1450 тис. тонн, з яких 1230 тонн мають видобути приватні компанії та 220 тис. тонн – державні шахти.

"За листопадового споживання 1,9 млн тонн ми бачимо, що ця різниця має бути покрита імпортом. Дані і приватних компаній, і "Центренерго" свідчать про те, що цю ситуацію буде забезпечено", – висловив упевненість глава Міненерго.

Раніше повідомлялося, що анонсовані президентом України Володимиром Зеленським сім вантажних суден panamax зі США та Колумбії на замовлення "ДТЕК" доставлять у країну майже 470 тис. тонн енерговугілля для потреб теплових електростанцій.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в "ДТЕК", із них п'ять поставок енерговугілля очікуються зі США, а дві – з Колумбії. Обсяг кожної суднової партії - від 40 тис. тонн до 75 тис. тонн.

Перші два судна прибудуть в Україну в листопаді, чотири - в грудні, одне - в січні. "Найближча партія з 60 тис. тонн вугілля, яку законтрактував "ДТЕК", призначена для потреб державної "Центренерго" і прибуде в Україну вже цього тижня", – повідомили в компанії.

Згідно з повідомленням прес-служби ПАТ "Центренерго" 16 листопада, генкомпанія законтрактувала 1,5 млн тонн імпортного енергетичного вугілля для проходження опалювального сезону 2021/2022 рр. Залізничним шляхом очікується поставка 663 тис. тонн вугілля з Казахстану і 300 тис. тонн - із Польщі, решту вугілля (близько 500 тис. тонн) буде доставлено морем зі США й Австралії.

При цьому вже 19 листопада компанія очікує прибуття 60,5 тис. тонн вугілля зі США.

Кількома днями раніше голова наглядової ради компанії Денис Кудін заявляв, що "Центренерго" готове профінансувати введення в експлуатацію чотирьох вугільних лав на суму 450 млн грн. "За нашими даними, є чотири лави, які можна змонтувати в листопаді, грудні та січні. На ці лави потрібно 450 млн грн. Ми готові підставити плече держшахтам і фінансувати їх авансом. По суті, ми готові зробити велику передоплату за вугілля майбутніх періодів, щоб держшахти змогли змонтувати свої лави", – зазначив Кудін в інтерв'ю "Енергореформі".

За даними за 9 місяців року, рівень видобутку на "Добропіллявугілля" становив 2 216,9 тис. тонн, що майже на 41% більше за показник аналогічного періоду минулого року (1574,7 тис. тонн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

Учасники весняних зборів МВФ і Світового банку знову обговорять підтримку України

Агроекспортерам потрібно диверсифікувати ринки збуту, не очікуючи обмежень ЄС - Мінагрополітики

JKX Oil&Gas відмовилася від продажу активів в Угорщині й має намір стати енергокомпанією середньої величини в ЦСЄ

Українські та молдовські міста отримали права на участь у програмі URBACT із бюджетом EUR2 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА