14:19 18.11.2021

"Нафтогаз" готовий постачати облгазам газ за "соціальною" ціною за умови компенсації її різниці з ринковою - член правління

3 хв читати
"Нафтогаз" готовий постачати облгазам газ за "соціальною" ціною за умови компенсації її різниці з ринковою - член правління

Умовою для постачання НАК "Нафтогаз України" ресурсу на виробничо-технологічні потреби (ВТП) операторів газорозподільної системи (облгази, ГРС) за "соціальною" ціною має стати можливість компенсації компанії різниці між цією ціною та ринковою, повідомив член правління НАК Роман Чумак.

"Наша позиція така: ми продаватимемо газ (на ВТП - ЕР) операторам ГРС, але на підставі ринкових цін з оплатою орієнтовно по 7 тис. грн/тис. куб. м протягом 15-20 днів місяця, наступного за місяцем постачання, а залишок заборгованості потрібно буде врегулювати після опалювального сезону. Або через новий антикризовий закон, або через тарифи операторів на розподіл", - зазначив Чумак на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП у середу ввечері.

За його словами, НАК працює над можливістю забезпечити потреби операторів ГРС у природному газі для ВТП, але зазначені обсяги газу компанія буде змушена купувати на ринку, з чим і пов'язана необхідність урегулювання питання покриття різниці у ринковій ціні газу та ціні його закупівлі для ВТП.

"Цей газ ми купуватимемо на зовнішніх ринках, ми його ніде більше не беремо (…) Або зараз, або через якийсь період часу, коли повертатимемо ці обсяги Оператору газотранспортної системи, у якого ми можемо їх тимчасово зайняти", - роз'яснив член правління НАК.

Водночас голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк, який був присутній на засіданні комітету, зазначив, що "ми разом з урядом та "Нафтогазом" домовилися, що НАК за певних умов знайде можливість продавати газ облгазам для ВТП по 7,42 грн/куб. м".

"Наступного тижня ми розпочинаємо регуляторну процедуру затвердження тарифів на розподіл, закладатимемо ціну газу на потреби операторів ГРС 7,42 грн/куб. м на 2021 рік. На цей - 7,02 грн/куб. м. І це вийде навіть не зростання тарифів, а коригування у рамках інфляційних процесів", - пояснив голова регулятора.

При цьому, за його словами, половину тарифу операторів становить обсяг ВТП, необхідний для роботи розподільчих мереж.

"Якщо ми закладемо ринкову ціну на ВТП, а ми саме так і мали б зробити, то тариф підскочить у декілька разів", - застеріг Тарасюк.

Водночас він зазначив, що НКРЕКП ніяк не може зобов'язати НАК продавати газ за "соціальною" ціною, але таке доручення може дати уряд як власник компанії.

При цьому Тарасюк висловив сподівання, що спільними зусиллями буде знайдено прийнятний для сторін механізм. "Я впевнений, що у компанії дуже вмілий менеджмент, і вони, вірю, знайдуть механізм", - зазначив голова енергорегулятора.

Як повідомлялося, голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко наприкінці жовтня заявив, що НАК готова стати постачальником газу для покриття виробничо-технологічних потреб газорозподільних підприємств (обл- та міськгазів), що дасть змогу збалансувати їхні тарифи на розподіл газу.

Раніше про таку можливість висловився голова "Оператора ГТС України" Сергій Макогон, який зазначив, що "Нафтогаз України" на тлі різкого зростання ринкових цін на природний газ може частково забезпечити операторів ГРС ресурсом внутрішнього видобутку для недопущення відповідного зростання тарифів на розподіл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА