19:50 18.11.2021

Збільшення Нацбанком з 1 грудня лімітів валютної позиції в 1,5 раза підвищить ліквідність ринку

3 хв читати
Збільшення Нацбанком з 1 грудня лімітів валютної позиції в 1,5 раза підвищить ліквідність ринку

Збільшення Національним банком України (НБУ) з 1 грудня лімітів валютної позиції банків у 1,5 раза підвищить ліквідність ринку, до такої думки схиляються опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Збільшення лімітів відкритої довгої та короткої валютної позиції банків з 10% до 15% регулятивного капіталу матиме лише позитивний ефект. (...) це підвищить ліквідність ринку, що сприятливо вплине на клієнтів та ефективність виконання їх операцій", – повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" - начальник управління інвестиційної діяльності Укрексімбанку Олег Сердюк.

Він додав, що таке рішення сприятиме зростанню ролі банків у згладжуванні курсових коливань, зокрема банки зможуть активніше реагувати на волатильність, що знизить шоки при суттєвих коливаннях.

"Цей крок дасть поштовх подальшому розвитку не лише спотового ринку, а й ринку деривативів – форвард та своп", – пояснив експерт.

Його думку поділяє директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Алла Волуйчак, яка також вважає, що рішення НБУ потенційно може збільшити ліквідність торгів на міжбанку та називає зазначену міру позитивною з точки зору курсової стабільності у середньостроковій перспективі.

За її словами, окрім іншого, підвищення лімітів валютної позиції дозволить знизити частоту та обсяг інтервенцій НБУ для згладжування локальних дисбалансів на валютному ринку.

"Водночас у періоди активізації попиту на валюту цей самий захід може призвести до посилення волатильності на торгах, оскільки можливості спекулятивно налаштованих учасників ринку розширяться. Тобто величина локальних курсових коливань може зрости", - зазначила Волуйчак.

Експерт також додала, що підвищення ліміту валютної позиції навряд чи зможе вплинути на ринок, оскільки перегляд цілком помірний і скільки-небудь значного збільшення обсягу торгів вона не очікує.

"Якщо воно і станеться, то, швидше за все, в межах 10-15% поточних показників", - зазначила директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку.

Крім цього, банкір зазначила, що в короткостроковій перспективі підвищення ліміту з 1 грудня може призвести до ситуативного зростання котирувань за рахунок підвищеного попиту з боку банків, проте це залежатиме від курсового тренду на ринку в цей період. Зокрема, якщо на ринку відзначатиметься висхідний тренд, спекулятивно налаштовані учасники можуть скористатися розширеними можливостями та посилити тиск на гривню.

"Поки я не бачу приводу прогнозувати підвищений попит, на початку місяця торги зазвичай відбуваються спокійно. Крім того, у будь-якому разі первинний ефект від підвищення ліміту буде дуже короткостроковим", – констатувала Волуйчак.

У свою чергу, аналітик стратегічного розвитку банку "Південний" Костянтин Хведчук вважає, що рішення НБУ підвищити ліміти валютної позиції дасть більше можливостей банкам управляти нею, проте посилить ринкові ризики банків, які завантажуватимуть ці ліміти.

"Загалом підвищення лімітів збільшить обсяги валютних операцій між банками, а негативного ефекту на обмінний курс гривні та валютний ринок загалом очікувати не варто", – зазначив експерт.

Він нагадав, що востаннє ліміти валютної позиції були підвищені на початку 2020 року, і з того часу волатильність обмінного курсу продовжила знижуватися і зараз перебуває на рекордно низькому рівні з часів обмінного курсу.

"Все це разом мотивуватиме НБУ знижувати свою присутність на валютному ринку", – прогнозує Хведчук.

Аналітик зазначив, що підвищення лімітів валютної позиції узгоджується з планами НБУ щодо валютної лібералізації, тому надалі очікується продовження підвищення цих лімітів, проте разом із посиленням відповідальності банків за ринкові ризики – впровадженням додаткових вимог до капіталу для банків з відкритою валютною позицією.

Як повідомлялося, Нацбанк з 1 грудня 2021 року має намір підвищити ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків з 10% до 15% їх регулятивного капіталу.

На думку регулятора, збільшення лімітів розширить можливості банків здійснювати власні операції на міжбанківському валютному ринку в межах валютної позиції на суму близько $400 млн, що сприятиме зростанню ролі банків у згладжуванні надмірних курсових коливань на валютному ринку та підвищенню ліквідності та глибини ринку загалом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА