13:08 19.11.2021

Ухвалення ВР трьох секторальних фінансових законів дасть змогу збудувати в Україні потужний конкурентний фінансовий сектор - Рожкова

2 хв читати
Ухвалення ВР трьох секторальних фінансових законів дасть змогу збудувати в Україні потужний конкурентний фінансовий сектор - Рожкова

Ухвалення Верховною Радою України 18 листопада закону України "Про страхування", а також запланованих для розгляду у другому читанні законопроектів "Про кредитні спілки" та "Про фінансові компанії та фінансові послуги" дасть змогу побудувати в Україні потужний конкурентний фінансовий сектор, який підтримуватиме економіку держави.

"Саме над досягненням цієї цілі регулятор та учасники ринку мають спільно працювати у найближчі роки. І у 2025 році, сподіваюся, ми побачимо вже абсолютно інший фінансовий сектор - стійкий та надійний, який не лише розвивається сам, а й забезпечує фінансову інклюзію та підтримує економіку", - написала перший заступник голови правління Нацбанку Катерина Рожкова у Facebook.

За її словами, ще у 2015 році, у розпал реформи банківського сектору, багато хто говорив, що і небанківському фінсектору потрібні зміни. Тоді ще й сам "спліт", розподіл функцій між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), були лише ідеєю, мрією. Але всі ж розуміли, що страховикам, кредитним спілкам, фінансовим компаніям життєво необхідні ґрунтовні глибокі зміни в регулюванні та нагляді. Сьогодні, через шість років, перший закон ухвалено, зазначила вона.

Серед його ключових норм: нові вимоги для входу страховиків на ринок; прозора структура власності, бездоганна ділова репутація власників та керівників, задовільний фінансовий стан, дотримання законодавства, зокрема у сфері фінансового моніторингу. Пропорційні вимоги та нагляд - якщо установа є невеликою, менш ризиковою, то увага регулятора до неї буде меншою.

Змінюються вимоги до системи корпоративного управління, запроваджуються простіші правила ліцензування. Кожна установа отримуватиме лише по одній ліцензії. Не 5, 10 або навіть 20-30, як сьогодні. А лише одну. При цьому обсяг ліцензій можна змінювати.

Впроваджуються нові вимоги до платоспроможності страховиків. Solvency I та Solvency II.

"Але прошу компанії не лякатися. Впроваджуватимуться вони поступово. Не сьогодні, і не завтра, а через достатній час", - заспокоїла Рожкова.

Крім того, страховики зможуть передавати низку функцій на аутсорсинг. Наприклад, актуарну функцію. Крім того, з'являться правила роботи страхових посередників.

Вона висловила подяку великій команді Національного банку, учасників ринку, народних депутатів, міжнародних партнерів, які пропрацювали ці ґрунтовні закони до останньої коми і зробили зміни можливими. А також народним депутатам, які підтримали ці важливі зміни, закріплені в законі "Про страхування", і висловила сподівання, що і два законопроекти, які вчора не було ухвалено через форс-мажор у Верховній Раді, будуть проголосовані парламентом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА